Breaking news

CSM o execută pe Gabriela Baltag pentru că și-a permis să-i ceară demisia Liviei Stanciu

CSM a stabilit marți că judecătoarea Gabriela Baltag a încălcat codul deontologic al magistraților în 2015 când a solicitat public demisia Liviei Stanciu din funcția de Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție după scandalul cu Mariana Rarinca.

gabriela baltagCSM continuă să o apere pe Livia Stanciu, Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție care în 2014 a băgat-o la închisoare pe Mariana Rarinca în urma unui denunț calomnios făcut la DNA ca să scape de datoria pe care o avea de achitat către secretara soțului ei, mort în 2011.

CSM o apără pe Livia Stanciu, linșând-o pe Gabriela Baltag, judecător în cadrul Tribunalului Neamţ și președinte al Asociației Magistraților din România.

În şedinţa din data de 16 februarie 2016, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că doamna Gabriela Baltag, judecător în cadrul Tribunalului Neamţ, președinte al Asociației Magistraților din România, a încălcat normele de conduită reglementate de art.18 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform căruia „Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor”. Potrivit dispoziţiilor art. 362 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 326/2005, hotărârea va fi redactată în termen de 20 de zile de la pronunţare, urmând a fi publicată pe pagina de internet a Consiliului. Hotărârea Secţiei pentru judecători poate fi atacată cu contestaţie la Plenul Consiliului în termen de 5 zile de la comunicare, iar hotărârea Plenului poate fi atacată cu recurs la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile. Conform dispoziţiilor art. 362 alin. 9 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, hotărârea Secţiei pentru judecători prin care se constată încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic, rămasă irevocabilă, se depune la dosarul profesional al magistratului”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro. 

Decizia vine după ce pe 27 mai 2015, Gabriela Baltag îi cerea în mod public, demisia Liviei Stanciu: Zilele acestea testul de încredere în puterea exemplului indicat cu atâta suficientă, în orice împrejurare, de judecătorul Stanciu, care nu uită să ne amintească permanent cine este, a fost picat chiar de protagonistă! Muntele de moralitate, până mai ieri victima, se ascunde astăzi după o altă victima care a plătit, în schimb, spre deosebire de cea dintâi, cu o privare de libertatea usturătoare, timp de 6 luni. Justiţia a câştigat respectul independenţei, al imparţialităţii prin forţa soluţiei pe care nu o comentăm, care nu a fost intimidată de puterea funcţiei „partenerului de nădejde”, având ca izvor doar legea, fiind supusă conştiinţei celor care au pronunţat-o, cu demnitate, aşa cum trebuie să se întâmple într-o stare de normalitate, într-o societate care-şi respectă, fără nicio discriminare, cetăţenii. Dacă sistemul judiciar e mai vulnerabil acum ar trebui să fie preocuparea care să nu va dea în niciun fel linişte zilele acestea doamnă judecător! Prezenţa dumneavoastră în fruntea celei mai reprezentative instanţe, un etalon al dreptăţii, pune în pericol credibilitatea magistraţilor, iar în ochii unui observator obiectiv sunteţi o persoană care nu mai poate beneficia de respectul acestei înalte demnităţi! Dovediţi onoare doamna judecător, aşteptăm demisia dumneavoastră!.

>