Breaking news

CSM calcă Constituția în picioare doar ca să-l bage pe Daniel Morar în consiliu

Asemeni tătucului suprem pe care îl slujește cu sfințenie, CSM calcă Constituția României în picioare, doar ca să-l bage pe Daniel Morar în rândurile consiliului pe locul lui Luluța.

După prelungiri interminabile la șefia DNA și mai nou făcut interimar și la Parchetul General, din postura de  prim-adjunct al procurorului general al României, Daniel Morar, procurorul care i-a albit dosarul lui Băsescu, este băgat mai nou și în Consiliul Superior al Magistraturii.

Invocând un reglament de ordine interioară plenul CSM a luat ieri o decizie cu dedicaţie care încalcă flagrant Constituţia României.

Astfel că în ședința de marți, CSM a decis că Daniel Morar poate participa la şedinţele Consiliului cu drepturi depline, inclusiv cel de a vota.

În şedinţa de astăzi, 23 octombrie 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât – cu majoritate de voturi – că prim – adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate participa la şedinţele Secţiei pentru procurori şi ale Plenului CSM, în caz de vacanţă a funcţiei de procuror general. Potrivit art. 7 alin (3) din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 529/C/2007. Având în vedere faptul că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, în considerarea calităţii pe care o deţine şi în scopul asigurării reprezentării la nivelul Consiliului, prin conducător, ca reprezentant al autorităţii judecătoreşti a Ministerului Public, Plenul CSM a apreciat că prim-adjunctul procurorului general poate participa la şedinţele Secţiei pentru procurori şi ale Plenului Consiliului, având aceleaşi atribuţii, competenţe şi interdicţii de a participa sau de a vota – art. 28, alin (2) din Legea nr. 317/2004 – pe care le are procurorul general”, se arată în decizia CSM.

Însă Constituția României contrazice flagrant regulamentul intern al CSM, întrucât la articolul 133, precizează:

(1) Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei.
(2)Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care:
a) 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat; aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori; prima secţie este compusă din 9 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori;
b) 2 reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi de Senat; aceştia participă numai la lucrările în plen;
c) ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Deci doar procurorul general al României și NU procurorul adjunct care ocupă interimar funcția de procuror șef.