Breaking news

CSM a refuzat să-i apere reputația procurorului Emilian Eva, care a instrumentat dosarul lui Voiculescu

Consiliul Superior al Magistraturii a decis joi să respingă cererea procurorului Emilian Eva, de a-i apăra reputația. Decizia vine la o săptămână de când CSM l-a sancționat pe Emilian Eva.

emilian eva - dna - mita

Procurorul Emilian Eva ceruse CSM să-i apere reputația după ce în presă au apărut mai multe acuze la adresa lui cu privire la faptul că ar fi obligat expertul care a stabilit prejudiciul din dosarul ICA, să îl umfle din pix, pentru a-l putea condamna la zece ani de închisoare pe Dan Voiculescu.

Pe 29 octombrie, CSM l-a sancționat disciplinar pe procurorul Emilian Eva, ca urmare a încălcării repetate a statutului magistraților.

„În şedinţa din data de 29 octombrie 2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis în parte acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Eva Emilian şi a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Călin Sorin Mihail, procurori în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Prin urmare, în temeiul prevederilor art. 100 lit. b din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru procurori a aplicat domnului Eva Emilian sancţiunea disciplinară constând în diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de 5 luni, iar în temeiul art. 100 lit. a din acelaşi act normativ, a aplicat domnului Călin Sorin Mihail sancţiunea disciplinară constând în avertisment, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a şi  lit. t din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – „manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi “exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”. Hotărârea pronunţată de Secţia pentru procurori  poate fi atacată cu recurs,  în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.

Procurorul Emilian Eva este cel care a instrumentat dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare, din cauza unui prejudiciu umflat din pix de un evaluator la presiunile procurorului DNA.

Emilian Eva este acuzat că a șantajat un om de afaceri și l-a constrâns pe acesta să-i vândă unei avocate, care era amanta lui, o casă în Iași, pe suma de 15.000 de dolari, deși aceasta valora 70.000 de dolari.

Omul de afaceri moldovean a depus la DNA,  pe 1 septembrie, o plângere penală pentru luare de mită, şantaj şi abuz în serviciu împotriva lui Emilian Eva.

“La sfârşitul anului 2002, în luna decembrie, am fost abordat de numita Ciofu Claudia Iuliana, despre care aflasem că este amanta procurorului Eva Emilian, care mi-a comunicat că are cunoştinţă de faptul că în cel mai scurt timp procurorul Eva Emilian urmează să-mi pună sechestru pe casa din Iaşi, strada Ion Creangă, nr. 66, propunându-mi pe un ton ferm să îi vând ei acea proprietate, cu un preţ derizoriu, întrucât dacă nu mă voi conforma o voi pierde în favoarea statului în cadrul urmăririi penale. Am perceput această propunere ca pe o obligaţie absolută, aceasta dându-mi de înţeles că dacă nu voi proceda ca atare procurorul Eva Emilian îmi va face şi mai mult rău. Noi am primit de la cumpărătoarea Ciofu Claudia Iuliana suma de 15.000 de dolari, deşi valoarea case şi a terenului, la data respectivă, era de cel puţin 70.000 de dolari.Am acceptat încheierea acestei tranzacţii temându-mă că procurorul Emilian Eva îmi va face şi mai mult rău decât îmi făcuse, deşi eu eram nevinovat”, spune Anatolie Mărgărint, potrivit Adevărul.

După ce tranzacția imobiliară a avut loc, urmărirea penală din dosarul afaceristului româno-moldovean a fost preluată de colega de birou a lui Emilian Eva, care i-a comunicat că acuzaţiile au fost retrase.

Emilian Eva este cel care a instrumentat dosarul Telepatia, ce viza privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, care a dus la condamnarea la zece ani de închisoare cu executare a lui Dan Voiculescu și confiscarea a unei bune părți din avere.

Emilian Eva este procurorul care a forțat-o pe experta Aurelia Nicolae să umfle din pix, prejudiciul în dosarul lui Voiculescu, estimându-l eronat la suma de 60 milioane de euro.

După ce anul trecut un coleg de breaslă l-a acuzat că l-a anchetat după ce i-a furat iubita, zilele trecute, aceeaşi femeie, Claudia Ciofu, în prezent suspendată din barou, este în mijlocul unui scandal de proporţii în care este implicat şi procurorul Emilian Eva.

În prezent, Emilian Eva lucrează ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, el părăsind de bună voie DNA, la începutul lui 2014.

La scurt timp după ce a părăsit DNA, Emilian Eva a intrat în vizorul Inspecţiei Judiciare fiind cercetat „de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu“.

Însă procurorul nu se află pentru prima dată în atenția Inspecției Judiciare. În 2009, Emilian Eva  judecat disciplinar pentru “imixtiune în activitatea altui procuror”. Mai exact, un fost coleg al său de pe vremea când activa la DNA Bucureşti l-a reclamat pentru că l-ar fi rugat să-i înmâneze copii după un raport de constatare dintr-un dosar şi i-a cerut detalii din acest dosar în care ar figura primarul din Dumeşti, Mihai Sabaiduc, cercetat pentru retrocedări dubioase.

>