Breaking news

Criza economică l-a făcut coșar în Reghin

A ajuns să curețe coșurile sobelor de teracotă și a șeminelor pentru a putea scăpa de datorii. Este povestea lui Marcel Şandru din Reghin, care în 2009, forțat de criza financiară, ce l-a afectat crunt a decis să se reprofileze.

cosarDupă ce a muncit mai mulţi ani în domeniul comerţului cât și pe piața colectării şi valorificării deşeurilor reciclabile, din anul 2009 Marcel Șandru s-a reporfilat pe construiea, curăţarea şi întreţinerea coşurilor de fum.

Nu m-am ocupat numai de comerț. În 2007 am făcut investiții foarte mari și până la începutul lui 2009 am activat și fără falsă modestie, am fost un „pion” destul de important pe piața deșeurilor reciclabile din Tg-Mure. Pe mine m-a lovit chiar tare criza. Am ajuns, în acest an, să vând chiar și casa din Reghin ca să pot plăti băncile. Și încă mai am. Așa că trebuia să mă reorientez, să fac ceva ca să trăiesc”, a declarat Marcel Șandru pentru exclusivNEWS.ro.

Deși inițial activitatea de înteținere a coșurilor era una conexă proflilului firmei, acum a devenit una de bază care aduce profit societății.

Inițial, activitatea de coșerit a fost gândită ca și o activitate conexă. Activități principale fiind deratizarea și curățenia profesională, dar acum, din motive obiective, acestea au picat și, activitatea de bază este cea de coșerit”, a mai declarat Marcel Șandru.

Meseria a învătat-o pe teren, fără a avea vreo teoretică în domeniu:„M-am calificat la locul de muncă. Am început cu documentare teoretică după care am început cu „practica”. Nimeni nu s-a născut învățat. Acum am ajuns ca, și datorită dotării tehnice de care dispun, să nu mai am situații în care să zic „nu se poate”. Nu există problemă în teren pe care să nu o pot rezolva”.

Principala problemă cu care se confruntă la ora actuală o reprezintă lipsa personalului calificat. Oamenii nu dau dovadă de seriozitate, refuză să presteze aceste servicii de coșerit. Reticiența, autorităților locale, necunoașterea legilor și a obligațiilor ce le revin reprezintă alte probleme cu care se confruntă zi de zi, patronul coșar.  Marcel Șandru a beneficiat de un mare sprijin financiar din partea „Incubatorului de afaceri” din Parcul Industrial Vidrasău.

Cu toate problemele de care se lovește zilnic, Marcel Șandru este mândru că firma lui este singura societate autorizată de ISU Mureș și este la un pas de a încheia un protocol de colaborare cu această instituție în ceea ce privește prevenirea situațiilor de urgență.