Breaking news

Criza alimentară la un pas de a cuprinde întreaga economie mondială

Nici nu a trecut criza economică, și Planeta va fi lovită de criza alimentară, spune Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick.

criza.alimenteOficialul Băncii Mondiale  a declarat că întreaga economie mondială este „la un şoc distanţă” de o criză extrem de gravă în sectorul alimentar.

Creşterea preţurilor la mâncare este în prezent cea mai mare ameninţare pentru săraci. Suntem la numai un şoc distanţă de o criză de amploare„, a declarat Robert Zoellick.

Benzina tot mai scumpă de la lună la lună, antrenează scumpiri în lanț pentru alimentele de bază, atât în România cât și în ațte țări din Europa și de pe alte continente.

Și cauciucul natural s-a scumpit în ultimele trei luni cu 75%, ceea ce va duce  la  scumpirea anvelopelor.

Fructele, legumele şi cerealele vor continua să se scumpească pe fondul inundaţiilor din 2010 din India şi din China şi a secetelor şi incendiilor din Rusia. În perioada iunie – decembrie 2010, preţul grâului s-a dublat.

Peste 44 de milioane de oameni au coborât sub limita sărăciei în 2010 din cauza preţurilor extrem de ridicate la alimente.

Organizaţia Naţiunilor Unite a calculat în 2010 un indice al preţurilor cu 25% mai mare decât în anul precedent, acesta reprezentând cel mai rapid avans din 1991.