Breaking news

Criterii de selecție pentru finanțarea unei afaceri

Pentru investitorii privați, primul criteriu de selecție este antreprenorul, abia apoi planul de afaceri. Aceasta este una din concluziile rezultate în urma primei întâlniri Start&Grow dedicate antreprenorilor și organizate săptămâna trecută la Bucharest Hubb, în București.

businessRadu Tudorache, proprietar M Group și unul dintre partenerii Start&Grow (program pentru sprijinirea antreprenorilor lansat de startups.ro împreună cu Microsoft), a spus în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută ca inveșteste anual în două – trei afaceri de tip start-up, primul criteriu de selecție fiind antreprenorul, abia apoi planul de afaceri.

Radu Tudorache a precizat că antreprenorii ar trebui să țină cont că afacerile lor sunt amplasate într-un cadru global, resursele investitorilor fiind alocate tot global, iar finanțările merg spre țări și spre afaceri care pot genera mai mult profit.

Pentru ca start-up-urile sunt cele mai riscante business-uri, investitorii sunt interesați ca rata de recuperare a banilor să fie mai mare ca în cazul altor tipuri de plasamente.

Tot în cadrul aceleiași întâlniri, Aurelian Trifa, partener și investment director la fondul de investiții Kerten, unul dintre partenerii programului Start&Grow, a spus că una din diferențele dintre o bancă și un fond de investiții este că, în momentul când finanțează o afacere, fondul devine asociat în companie.

Reprezentantul Kerten a precizat ca implicarea fondului în afacere poate fi privită ca o “<căsătorie> pe o perioadă determinată”, pentru ca la un moment dat fondul de investiții trebuie să iasă din firmă. Din acest motiv, fondurile nu sunt interesate neapărat de dividende, ci de valoarea de vânzare a afacerii.

Start-up-urile căutate de fondurile de investiții sunt cele cu potential de creștere, scalabile și care se pot multiplica.

O altă concuzie a primei întâlniri Start&Grow a fost aceea că indiferent de alte surse de finanțare la care apelează un antreprenor pentru a începe o afacere, în prima etapă trebuie să se bazeze și pe propriile resurse.