Breaking news

Cristian Sima spune că a pierdut banii clienților și că nu a fugit cu ei

Cristian Sima recunoaște prin intermediul unei scrisori trimisă lui Radu Soviani, că a pierdut banii clienților.

Fostul șef al Bursei de Valori Sibiu, Cristian Sima, cel care este de negăsit la fel și banii multor politicieni și vedete, care jucau prin intermediul firmei lui de brokeraj, rupe tăcerea.

Sima i-a trimis o scrisoare lui Radu Soviani, realizator The Money Channel, care a publicat-o pe blogul său. În scrisoare spune că se așteaptă să fie mazilit media, de analiști, economiști și psihologi, dar recunoaște că a greșit și precizează că nu a fugit cu banii ci că i-a pierdut în tranzacțiile pe bursă.

Deși lungimea funiei este aceeași cu înălțimea ghilotinei, onoarea trebuie să redevină o virtute, să-și recapete valoarea de piață; altfel, “oamenii de onoare” așa cum se autodenumesc mafiotii, vor ajunge să fie mai numeroși decat oamenii onorabili. Nu mă pot defini nici „om de onoare” și cu atât mai puțin onorabil. Aș avea nevoie de cel puțin două luni pentru a așterne pe hârtie tot ceea ce am trăit, nu numai în ultimele patru luni ci mai ales în ultimii 51 de ani. Când va izbucni scandalul, toți mă vor acuza că am fugit cu zeci de milioane de dolari în cine știe ce insulă din pacific. Am 2500 de franci, trei cărți de credit care sunt blocate din lipsă de fonduri și un cont în bursa la GS de 10000 de euro cu care trebuie să câștig ca să reușesc să supraviețuiesc două luni pentru a scrie. Moral sunt responsabil în totalitate de pierderile clienților deși au semnat că își asumă  riscul, dar oare moral sunt responsabil și de câștigurile de până acum? Am fost mereu un luptător și cred și acuma că lucrurile s-ar fi putut salva dar, mi-era imposibil să-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienților, lăcomie pe care am exploatat-o la maxim în demersul meu de a le câștiga încrederea și respectul.

Cristian Sima își continuă pledoaria în scrisoare spunând că are nevoie să spună adevărul, să-l urle indiferent de consecințe.

Am nevoie să-mi spun adevărul, să-l urlu, indiferent de ce se va întâmpla după aceea. Înainte însă este impetuos necesar să-mi recunosc greșelile.Voi plăti pentru ele cu demnitate. Soarta mi-a dat enorm până acuma și e normal să mi se ceara dublu, totdeauna plătești cu dobandă mare. Nu vreau să credeți că mă justific pentru pierderile din bursă aruncând noroi în jur.Vreau doar să povestesc cum am ajuns aici (de ce am ajuns aici va fi un subiect de analiză în viitor) și mai ales, cum vroiam să ies. Pentru a calma un pic lucrurile vreau să vă spun ca WBS holding nu a avut niciodată mai mult de 60 de clienți, toti au acceptat riscul, multi au retras deja o mare parte din capital și alții au retras chiar mai mult decât au depus. Toată vina pentru situația în care s-a ajuns îmi aparține. Eu mi-am asumat toate riscurile, eu am luat toate deciziile, niciun angajat nu e răspunzător pentru nimic. Nimeni nu e vinovat în afară de mine, nici CNVM-ul, nici clasa politică, nici ”oamenii de onoare” nici onorabilii clienți. Am nevoie să spun însă tot adevărul pentru ca sistemul financiar politic de la noi și nu numai să fie înteles”, mai spune Sima în scrisoare.
>