Breaking news

Cristian Cioacă, eliberat din arestul preventiv, de Curtea de Apel Pitești

Curtea de Apel Pitești l-a eliberat vineri seară, din închisoare pe polițistul Cristian Cioacă, acuzat de procurori că și-a ucis soția, pe avocata Elodia Ghinescu.

cristian cioacaDupă un an și trei luni de arest preventiv, Cristian Cioacă a fost pus în libertate, vineri seară, în baza unei decizii a judecătorilor de la Curtea de Apel Pitești în baza noului Cod Penal intrat în vigoare la 1 februarie 2014.

Eliberarea din arestul preventiv vine în condițiile în care, Tribunalul Argeș a decis pe 2 iulie 2013 ca polițistul Cristian Cioacă să facă 22 de ani de pușcărie pentru că a ucis-o pe Elodia Ghinescu.

Instanța a decis ca Cioacă să plătească și daune morale de 250.000 de euro pentru familia Elodiei cât și pentru copilul său.

În rechizitoriu, procurorii precizează că: În noaptea de 29/30 august 2007, pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care inculpatul Cioacă Constantin Cristian i-a aplicat soţiei sale, victima Ghinescu Elodia multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia. Ulterior, inculpatul a transportat cadavrul în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a facilita ascunderea acestuia. Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuțit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj și perdeaua de duș.

În noaptea săvârşirii infracţiunii, copilul minor al cuplului se afla în apartamentul în care locuiau cei doi soţi.

Întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baia aferentă nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament), inculpatul a acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, a instalat o nouă perdea de duş în baia aferentă dormitorului.

Ulterior datei de 2 septembrie 2007, inculpatul a desfăşurat o operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale, prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a victimei şi vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai.

Scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către inculpat.

După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007, inculpatul Cioacă Constantin Cristian a anunţat oficial dispariţia soţiei sale.

Aceeași Curte de Apel Pitești care a decis azi eliberarea din arest a lui Cioacă, va judeca și recursul acestuia în dosarul în care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare cu executare de către Tribunalul Argeș.

Deși măsura eliberării din  arestul preventiv decisă azi de Curtea de Apel Pitești poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte, Cristian Cioacă va fi eliberat de îndată din arest, întrucât așa prevede noul cod penal.

>