Breaking news

Cristian Cioacă, condamnat la 15 ani de închisoare pentru uciderea Elodiei Ghinescu

loading...

Cristian Cioacă a fost condamnat, miercuri, definitiv, la 15 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru că și-a ucis soția, pe avocata Elodia Ghinescu. Pedeapsa este mai mică cu 6 ani și 4 luni, față de sentința stabilită pe 2 iulie 2013 de Tribunalul Argeș.

cristian cioaca - inchisoareCurtea de Apel Pitești a decis miercuri ca polițistul Cristian Cioacă să stea după gratii 15 ani și 8 luni pentru că și-a ucis soția. Și asta după ce instanța a schimbat încadrarea din crimă cu premeditare în lovituri cauzatoare de moarte, deși inculpatul nu a recunoscut că ar fi lovit-o în vreun fel.

Sentința vine la șapte ani de când avocata Elodia Ghinescu a dispărut fără urmă.

Urmare a deciziei de azi, Cristian Cioacă trebuie să se predea de îndată la cea mai apropiată secție de poliție, în caz contrar se va emite un mandat de aducere pe numele lui.

Curtea de Apel Pitești a mai stabilit ca după ispășișrea pedepsei, timp de cinci ani de zile să i se interzică niște drepturi. Cristian Cioacă trebuie să plătească cu titlu despăgubire suma 150.000 de euro mamei Elodiei Ghinescu și 130.000 de euro pentru fiul său.

Este primul caz din România când un inculpat este condamnat la închisoare fără a se găsi cadavru, arma crimei și fără ca acesta să își recunoască fapta.

Mama Elodiei Ghinescu a spus miercuri, jurnaliștilor, la aflarea sentinței că pedeapsa este prea blândă și că Cioacă trebuia să primească condamnare pe viață pentru că a premeditat uciderea avocatei.

În rechizitoriu, procurorii precizează că: În noaptea de 29/30 august 2007, pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care inculpatul Cioacă Constantin Cristian i-a aplicat soţiei sale, victima Ghinescu Elodia multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia. Ulterior, inculpatul a transportat cadavrul în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a facilita ascunderea acestuia. Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuțit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj și perdeaua de duș.

În noaptea săvârşirii infracţiunii, copilul minor al cuplului se afla în apartamentul în care locuiau cei doi soţi.

În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depesării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 Km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 08.10.2007.

Întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baia aferentă nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament), inculpatul a acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, a instalat o nouă perdea de duş în baia aferentă dormitorului.

Ulterior datei de 2 septembrie 2007, inculpatul a desfăşurat o operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale, prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a victimei şi vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai.

Scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către inculpat.

După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007, inculpatul Cioacă Constantin Cristian a anunţat oficial dispariţia soţiei sale.

Maria Vasi, avocata lui Cristian Cioacă a spus că polițistul se va preda de bună voie la Secția de Poliție pentru a fi încarcerat și că sentința este una nedreaptă și că va face demersuri în continuare pentru a fi eliberat.

loading...