Breaking news

Cristi Danileț dă în judecată jurnalistul care a scris despre grilele de admitere în magistratură

loading...

Judecătorul Cristi Danileț, membru al CSM, susține că Inspecția Judiciară a stabilit că nu se află în niciun conflict de interese ca urmare a publicării unei lucrări de teste grilă pentru examenul de admitere în Magistratură. 

cristi daniletPotrivit informațiilor furnizate de Cristi Danileț, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a stabilit că judecătorul nu a încălcat legea când a publicat testele grilă din noile coduri penale, în baza cărora s-a susținut examenul de admitere în magistratură. Drept urmare, Danileț va da în judecată jurnalistul de la ZiuaNews.ro care a poblicat informația.

”Inspectia Judiciara a terminat verificările cu privire la acuzele aduse judecătorului Cristi Danileț. Aceasta a constat că domnul judecător nu a încălcat nici dispoziție legală în legătură cu lucrarea sa de teste-grilă pentru noile coduri și nu s-a aflat in vrei situație de conflict de interese cum a sustinut ziaristul. Domnul judecător Danileț a decis acționarea în judecată a ziaristului care a publicat în mod repetat calomnii la adresa sa. El pretinde suma de 50.000 euro cu titlu de daune morale. Suma obținută în urma procesului va fi folosită pentru a fi redactate teste-grilă ce vor putea fi accesate pe internet, în mod gratuit, de toți cei interesați. Solutia Inspectiei Judiciare a fost comunicata de abia azi dat fiind faptul ca vineri, 5 septembrie, s-au comunicat rezultatele primei probe la admiterea de la INM din acest an, iar acuzele vizau inclusiv acest concurs”, se arată în comunicatul de presă remis exclusivNEWS.ro de cabinetul judecătorului Cristi Danileț.

Inspecția Judiciară a finalizat verificările efectuate cu privire la judecătorul Cristi Danileț și a constatat că întocmirea și distribuirea de către acesta a unor teste tip grilă cu privire la noile coduri nu încalcă vreo dispoziție legală.

Pe 30 iulie 2014 pe site-ul www.ziuanews.ro a fost publicat un articol în care se specifica faptul că judecătorul Cristi Danileț a elaborat teste-grilă pentru magistratură și le-a distribuit prin intermediul unei asociații non guvernamentale. Și că acest lucru ar încălca dispozițiile legale cu privire la incompatibilități, interdicții și conflicte de interese, atât timp cât acesta exercită funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și este formator al Institutului Național al Magistraturii.

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu și, prin rezoluția din 14 august 2014, a clasat sesizarea.

Pentru a dispune această soluție, s-a constatat că, potrivit art. 11 alin. 1 din Legea nr. 303/2004, judecătorii pot participa la elaborarea unor lucrări științifice. Or, întocmirea unor teste în materia dreptului penal și a procedurii penale, precum și publicarea acestora, pe suport de hârtie ori în format electronic, indiferent că sunt distribuite gratuit sau contra-cost, reprezintă o activitate de elaborare a unor lucrări științifice. Mai mult, domnul judecător Cristi Danileț a postat aceste teste pe internet, de unde au putut fi preluate în mod liber și chiar valorificate de către toți cei interesați. De asemenea, s-a constatat lipsa vreunui conflict de interese în ce-l privește pe domnul judecător Cristi Danileț. Astfel, fiind în concediu de odihnă, acesta nu a participat la ședința Consiliului Superior al Magistraturii din data de 3 iulie 2014, când a fost aprobată componența comisiilor de elaborare subiecte, de soluționare contestații și de examinare la interviul pentru concursurile de admitere la Institutul Național al Magistraturii și în magistratură aflate în derulare în prezent”, precizează cristi Danileț în comunicatul remis exclusivNEWS.ro.

Drept urmare, judecătorul anunță că îl dă în judecată pe jurnalistul care a scris articolul și că îi cere 50.000 de euro: Pentru modul în care site-ul respectiv a deturnat realitatea și pentru calomniile repetate aduse la adresa domnului judecător Cristi Danileț, acesta a decis acționarea în judecată a redactorului respectiv și a societății comerciale care editează publicația, solicitând daune morale în cuantumul de 50.000 euro. Suma care va fi astfel obținută va fi folosită pentru plata unor profesori, practicieni și studenți care vor alcătui teste-grile pentru toate cele patru noi coduri, care vor fi postate pe internet pe un site ce va fi special creat în acest scop și unde aceste teste-grilă vor fi accesate gratuit de către toți cei interesați să își însușească noile reglementări.

loading...