Breaking news

Crin Antonescu îi cere explicații Procurorului General al României

Antonescu cere explicații de la Koveși cu privire la anchtarea românilor care au votat la referenum.

Președintele interimar al României, Crin Antonescu a solictat miercuri explicații de la Procurorul General, Laura Codruța Koveși, cu privire la anchetele derulate de subalternii săi în mai multe localități.

Subiectul declarației mele e legat de valul de anchete, anchetele în masă pe care parchetul General, procurori ai Parchetului sau ai DNA îl desfășoară într-un mare număr de localități asupra unui mare număr de primari, cetățenti, oameni care au fost președinti ai secțiilor de votare. Preocuparea mea ține de abtribuțiile și obligațiile prevăzute in art 80 al Constituției, anume că președintele veghează la respectarea Constitutiei și buna funcționare a autorităților publice. Există sentimentul că e o anchetă fără precedent cu un scop politic. Eu nu formulez niciun fel de acuzație la adresa Parchetului și măsurilor pe care le ia. Nici eu, nici altcineva nu impiedicăm in vreun fel cercetările. Avand in vedere insă amploarea lor, avand in veder faptul că același Parchet cu aceiași conducători, cu prilejul altor alegeri și plangeri in legătură cu posibile fraude nu a actionat aproape deloc, nicidecum in astfel de proportii, cred ca e necesar si cer procurorului general să ofere explicații publice in legătură cu natura, mijloacele și scopul acestor cercetări. Eu nuam indoieli că toți procurorii au o acoperire legală. Cred că are datoria să lămurească opinia publică. Altfel se poate extinde sentimentul că Parchetul actionează in scop politic, că e preocupat de locurile in care oamenii s-au prezentat la vot. E inacceptabil in sensul că afectează drepturi cetățenești fundamentale. Cer procurorului general de urgență să ofere explicații publice in legătură cu natura, mijloacele, scopul cercetărilor. Fac acest lucru in calitate de presedinte, care chiar dacă interimar, are niște obligații”, a declarat Crin Antonescu.

Totodată, Antonescu a solicitat convocarea de urgență a CSM, pentru a se lămuri aceste aspecte cât și pentru grăbirea procedurii de numire a lui Mona Pivniceru în funcția de Ministru al Justiției.

Ii cer public dnei președinte al CSM să convoace o ședință a acestui for in care să discutăm și să ne lămurim asupra acestor aspecte, prilej cu care s-ar putea discuta si asupra subiectului unui ministru stabil la justiție. Ii cer premierului, care e ministru interimar al Justiției să sprijine acest demers de clarificare. Am văzut o declarație a premierului cu care nu pot fi de acord in care ii cere lui Băsescu să nu mai terorizeze cetatenii României, sper ca e doar o vorbă de polemică politică, nu de ministru al Justitiei, pentru că dacă cineva terorizează cetatenii, trebuie luate măsuri”,a mai spus Antonescu.

Președintele interimar a spus că situația creată cu anchetele procurorilor nu impune și copnvocarea de urgență  a unei ședințe a CSAT.