Breaking news

Crin Antonescu cere ca Roşia Montana să fie integrată într-o strategie naţională

Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că Roşia Montană va trebui integrată într-o strategie naţională, în cazul în care se va ajunge la concluzia că exploatările pot avea loc.

Întrebat care este poziţia USL faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, Crin Antonescu a declarat: “În chestiunea Roşia Montană va trebui ca până la momentul în care să se facă o opţiune, pentru că o opţiune trebuie să se facă într-adevăr, să avem toate datele, toate aspectele, toate avantajele, toate costurile unui asemenea demers. Şi cred că în momentul în care vom avea aceste elemente vom putea avea o dezbatere naţională, inclusiv o dezbatere în Parlament care să ia o decizie sau alta.”

Dacă se va merge într-o formă sau alta pe exploatare, atunci aceasta va trebui integrată în orice caz într-o strategie de ansamblu, într-o strategie naţională. Există nevoia protejării mediului şi nevoia protejării patrimoniului istoric, dar şi nevoia foarte serioasă pentru oamenii din acest judeţ, ca şi din întreaga ţară, de locuri de muncă, de dezvoltare, de industrie„, a mai spus Crin Antonescu.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Este vorba despre aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, “concesionate” în vederea exploatării de către RMGC, o compania care este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, ce deţine 80,46% din capitalul social. Statul român, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

 

>