Breaking news

Crin Antonescu, atac dur la CCR după decizia privind legea referendumului

Crin Antonescu, șeful Senatului a atacat dur CCR, după ce judecătorii au decis că referendumul cu prag de 30% poate fi aplicat abia din 2014.

antonescu atac la ccrPreședintele PNL, consideră că judecătorii CCR și-au depășit atribuțiile iar decizia de miercuri este o premieră fără precedent.

Curtea Constituţională, prin prevederile legii ei de organizare, se pronunţă asupra unui act normativ dacă este sau nu este constituţional, nu când intră în vigoare. Nu prescrie, nu adaugă la Constituţie, când intră în vigoare”, a spus Crin Antonescu.

Liderul PNL a ținut să sublinieze faptul că așa ceva nu s-a mai întâmplat în România.

Avem o nouă premieră, avem un nou exemplu despre modul în care nişte oameni, şase-şapte, maximum nouă, nu ştiu exact câţi, se substituie de fapt celor care sunt mandataţi, că e vorba de Parlament, că e vorba, în alte cazuri, de Guvern, să ia decizii în această ţară şi excedându-şi atribuţiile ne spun multe alte lucruri şi ne impun multe alte lucruri decât singurul care sunt îndreptăţiţi să îl spună, dacă ceva – un act normativ, lege sau hotărâre – este sau nu constituţional”, a mai spus Antonescu.

Șeful senatului a mai spus că, în acest fel, Curtea face calendarul întregii Românii, punând într-o mare dificultate în primul rând proiectul regionalizării.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi „pentru”, 73 de voturi „împotrivă” şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.

CCR a decis miercuri că modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.