Breaking news

Cresterile tarifelor politelor de asigurare fac tot mai atractiv RCA-ul in rate

Viata soferului in Romania este in continua schimbare datorita modificarilor legislative si trebuie sa tina pasul cu noutatile din acest domeniu, deoarece necunoasterea lor poate sa provoace multe neplaceri care ar putea fi evitate prin simpla informare corecta. Astfel, ultimul an a adus pentru soferi, pe langa o crestere a tarifelor pentru politele de asigurare in medie cu 29%, si normele pentru aplicarea Ordonantei 54/2016 privind politele RCA, precum si ASF 39/2016.

RCA - ExclusivNewsPrima dintre masuri, respectiv cresterea tarifelor i-a determinat pe tot mai multi soferi sa acorde un interes tot mai crescut ofertelor de RCA in rate, care sunt mai avantajoase atunci cand sunt incheiate pe o perioada de 12 luni, unele firme de asigurare oferind chiar rate fara dobanda. Avantajele pe care le ofera acum un RCA in rate in comparatie cu anii trecuti fac din aceasta optiune o oportunitate valoroasa pentru soferii care se afla in imposibilitatea de a achita integral RCA-ul pe un an intreg, care este mult mai convenabil financiar, dar care vor sa-si poata conduce fara griji autovehiculele pe drumurile publice.

Tarife si daune RCA in 2016

Pe de alta parte, asiguratorii au constatat in 2016 o scadere cu 7% a daunei medii pentru vatamari platite de ei prin RCA in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2015, insa si o crestere cu 5% pentru RCA-ul platit pentru pagube materiale, in ultimii ani constatandu-se o tendinta de scadere a numarului de accidente care necesita despagubiri materiale cat si a valorii acestor daune. Cu toate acestea, in privinta RCA-ului s-a constatat ca o crestere cu 29% a primei medii, in timp ce dauna medie platita a avut o crestere cu 4%, ceea ce a determinat la tot mai multi soferi sa opteze pentru o asigurare RCA in rate.

In schimb, cei care detin camioane si mijloace de transport persoane au avut parte anul trecut de o crestere cu 52% a tarifelor RCA, ceea ce a produs, firesc, revolta acestora care a determinat Guvernul Romaniei sa intervina in piata RCA printr-o ordonanta de urgenta care a blocat modificarile tarifelor politelor de asigurare pentru o perioada de 6 luni.

RCA - ExclusivNews

In urma noilor modificari, asiguratorii risca amenzi intre 1000 lei si 50000 lei daca acestia vor incheia polite noi cu tarife care le depasesc pe cele maxime reglementate prin lege. Conform tarifelor maxime stabilite de ASF (Autoritatea pentru Supravegherea Preturilor), care prin actul normativ 39/2016 a primit dreptul de a interveni asupra preturilor, o polita RCA in rate sau cu plata integral nu poate depasi plafonul maxim de 3087 lei, aceasta fiind suma cea mai mare care poate fi solicitata unui tanar cu varsta de pana in 25 ani care detine o masina cu o capacitate cilindrica de peste 2500 cmc. In schimb, batranii cu varste de peste 60 de ani si cu masini care au o capacitate mica (sub 1200 cmc) pot plati o polita de asigurare civila auto al carei pret incepe de la 547 lei, aceasta fiind cea mai mica suma care poate fi ceruta pentru un RCA in Romania, potrivit reglementarilor legislative din 2016.

Deoarece transporatorii au fost cei mai nemultumiti si cei mai afectati de modificarile tarifelor RCA de anul trecut, s-a stabilit suma de 7534 lei ca valoare maxima ce poate fi solicitata acestora de catre o firma de asigurare pentru RCA.

Cum aceste masuri reprezinta doar o reglementare care blocheaza marirea tarifelor pentru primele sase luni ale anului 2017, recomandam sa se incheie de la bun inceput polite de asigurare pentru o perioada de 12 luni, indiferent daca e vorba de RCA in rate sau integral, ambele variante fiind foarte avantajoase in acest moment, cu atat mai mult cu cat exista riscul ca peste cateva luni aceste polite sa se scumpeasca din nou.