Breaking news

Crescătorii de animale din comuna Ciochina au platformă pentru depozitarea bălegarului

Crescătorii de animale din comuna Ciochina, județul Ialomița, vor putea beneficia de avantajele existenței unei platforme comunale pentru depozitarea bălegarului în comuna lor.

Platforma este dotată și cu un set de utilaje necesar colectării de la populație și manipulării gunoiului de grajd, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat compostul și cisternă vidanjă. Recepția finală a investiției a fost făcută în data de 13 aprilie 2020.

Capacitatea de stocare a platformei este de 1600 metri cubi pe an și a fost calculată, încă din faza de proiectare, ținând cont de numărul de animale existente în comună. Astfel nevoile locale de depozitare și compostare a gunoiului de grajd sunt acoperite, inclusiv în perioada de interdicție a împrăștierii acestuia, așa cum este prevăzută de Codul de Bune Practici Agricole (noiembrie – martie).

”Gunoiul de grajd este în continuare, din păcate, una din principalele surse de poluare a apelor cu nitrați. Pentru cei care nu știu, România, cu cele peste 3 milioane de ferme mici și gospodării de subzistență, majoritatea fără posibilități de a depozita gunoiul de grajd pe platforme individuale impermeabile, suferă din cauza fenomenului de poluare difuză cu nitrați a apelor. Unul din primele efecte nocive este acela că din ce în ce mai multe fântâni nu mai pot fi folosite pentru consum, apa freatică având depășiri ale limitei maxime de 50 mg nitrați pe litru. Pentru a veni în sprijinul gospodarilor, investim în continuare în facilități comunale pentru colectarea, stocarea și compostarea gunoiului de grajd. Astfel, reducem presiunea poluării cu nitrați a apelor și, prin respectarea tehnologiei de compostare, fermierii din zonă beneficiază de un îngrășământ natural, de calitate.” a declarat Leonard Achiriloaei, Secretar de Stat în Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Pentru toate investițiile făcute de MMAP în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, autoritățile locale beneficiare decid, printr-o  hotărâre a Consiliului Local, modul de gestionare, respectiv de acoperire a costurilor de exploatare ale platformei comunale, inclusiv despre modul de valorificarea a compostului (mraniței) rezultate.

Ciochina este a doua comună din județul Ialomița care beneficiază de investiții, pe lângă comuna Giurgeni. Beneficiarii investițiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” sunt exclusiv UAT-uri. Fondurile sunt puse la dispoziție de către Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Eforturile investiționale au fost suportate în proporție de 95% de către MMAP, contribuția locală a comunei Ciochina fiind de 5%. Investiția urmează dă fie exploatată de către UAT și monitorizată de către MMAP, pe toată durata de viață a acesteia.