Breaking news

Crește prețul gazelor și al alimentelor de bază

loading...

Debutul toamnei nu aduce vești prea bune pentru majoritatea românilor. Pe lângă salariile tăiate, pensiile înghețate și disponibilizările din sistemul bugetar, în prag de iarnă prețul gazelor și implicit al alimentelor de bază va crește cu până la 10%.

scumpiriMinistrul Agriculturii, Valeriu Tabără a declarat miercuri seara că preţul produselor agroalimentare plătit de către consumator este nejustificat de mare în comparaţie cu preţul materiei prime, însă a recunoscut că preţul la produsele agroalimentare, va crește cu 8 până la 10%.

Da, e posibil să fie o reajustare de preţuri, dar nu acelea de care se vorbeşte. Eu am vorbit de 8 spre 10%. Dar, repet, luaţi-o vă rog ca o presupunere la această dată, rezultatul final vi-l dau după o analiză corectă. Vorbesc în general de alimentele de bază pentru că acestea intră, în general, pe masa consumatorului“, a declarat Valeriu Tabără.

Dacă ministrul este optimist în privința creșterii prețurilor, producătorii îl contrazic și prognozează o creștere a prețurilor cu până la 30%. Producătorii pun creșterea prețurilor pe costurile tot mai mari cu materia primă şi pe instabilitatea monedei naţionale.

Din cauza inundaţiilor de peste vară, recoltele de grâu au fost afectate în proporţie de 20-30%, motiv pentru care producătorii estimează că preţul pâinii va creşte şi cu 30%.

Tot din cauza ploilor, producătorii spun că se vor scumpi şi lactatele, mierea şi uleiul.

Nu doar alimentele de bază vor fi în curând mai scumpe ci și gazul. Fostul Ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a declarat la Realitatea Tv că prețul gazelor ar putea crește cu 5 până la 10%. Și cum în sezonul rece, consumul de gaz metan este mai mare, facturile ce vor veni în această iarnă vor arde la propriu buzunarul românilor.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>