Breaking news

Covoare, gresie sau parchet: Iată ce sa alegi pentru amenajarea holului

Holul de intrare reprezintă într-un fel cartea de vizită a unei locuințe, deoarece este primul spațiu cu care musafirii iau contact atunci cand te vizitează. De aceea este important sa creezi încă de la intrare impresia unui spațiu primitor și aranjat, iar felul în care reușești să obții această primă impresie contează foarte mult.

Pe de altă parte, în amenajare trebuie sa ții cont de o mulțime de aspecte practice, cum ar fi alegerea culorilor sau pieselor de mobilier în funcție de forma, configurația sau dimensiunile acestuia, ori de materialele dorite în hol. 

Având în vedere că este o zona de tranzit, cu trafic foarte intens, e important sa alegi pardoseala de la intrare din materiale rezistente la uzură, dar și plăcute ca aspect sau la atingere. 

Așadar, ce materiale sunt recomandate pentru intrarea în apartament? Preferi covorul, gresia sau parchetul pentru amenajarea holului? 

Îți aducem mai jos câteva argumente care te vor ajuta sa te decizi în acest sens.

Covor

De multe ori, pentru a acoperi podeaua de la intrarea în apartament sau locuință folosim gresie sau parchet laminat, care sunt rezistente la trafic și ușor de curățat. 

Dacă, însă, te-ai decis pentru a amplasa un covor în holul de la intrare, ai avantajul că acesta poate fi ales în diverse mărimi sau culori, în funcție de lungimea holului și de aspectul pe care dorești să-l obții aici. În plus, există numeroase opțiuni de alegere a materialelor: rezistente, dar care pot fi întreținute cu ușurință.

Poți opta în acest caz pentru un covor din PVC, care imită gresia sau parchetul, ușor de curățat și care poate veni în completarea designului din restul casei. Dacă însă te-ai hotărât să adaugi o pată de culoare, alege unul din multitudinea de covoare pentru hol la preț mic, pe care le găsești disponibile online sau în magazine. 

Avantajul lor este că vor înviora instant atmosfera și vor oferi senzația de căldură și de intimitate încă de la intrare. În plus, un covor de acest tip poate fi înlocuit cu ușurință atunci când vrei să modifici aspectul sau să adaugi alte piese de mobilier în hol, pentru că ai libertatea de a alege orice variații de culori și de modele!

În privința întreținerii, nu trebuie să îți faci griji, pentru că un covor poate fi ales din materiale care pot fi curățate sau spălate cu ușurință. 

De exemplu, lâna este o fibră durabilă și rezistentă, foarte moale și potrivită mai ales datorită aspectului elegant pe care îl conferă intrării. Cele mai sigure și mai practice sunt însă covoarele moderne cu fir scurt, din polipropilenă sau în combinație cu lână, care pot fi curățate cu ușurință, chiar și cu înălbitor.

O altă variantă modernă ar fi un covor din fibre naturale de iută sau sisal, însă dintre fibrele naturale aceasta este una din cele mai puțin durabile opțiuni. Cu toate acestea, aspectul inedit dat de un covor de iută, în special într-o casă cu un design rustic, merită efortul de păstrare și de întreținere.

Gresie

Pentru intrarea în apartament, plăcile de gresie sunt intens utilizate mai ales atunci când gresia vine în completarea unei alte suprafețe din interior, de exemplu a bucătăriei de tip open space. Gresia  are avantajul că poate fi întreținută ușor, e rezistentă la murdărie, umezeală și deteriorări mecanice. 

În funcție de procesul de fabricație, pe piață vei găsi gresie glazurată sau porțelanată, prima cu suprafața mai netedă și mai lucioasă, iar cea industrială, porțelanată având aceeași culoare și textură pe ambele fețe ale plăcii. 

Ambele variante pot fi folosite pentru intrare, datorită comodității și ușurinței în întreținere. Deși gresia porțelanată e recomandată mai mult pentru zonele de exterior, se poate folosi și la intrarea în casă, având în vedere că aceasta este la rândul ei o zonă de trafic intens, supusă umezelii și predispusă la murdărie.

Mai mult, există opțiuni de gresie care imită parchetul, piatra sau chiar marmura, care vor crea imediat senzația de căldură. Atenție însă, pentru oricare dintre aceste variante trebuie aleasă cu atenție culoarea rosturilor, pentru a fi în acord cu nuanța materialului ales sau din contră, pentru a crea un mic contrast. 

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/chair-bar-retro-cafe-restaurant-1148930/

Parchet

Parchetul laminat (spre deosebire de cel natural) este potrivit pentru o intrare în apartament, mai ales dacă vine în completarea unei alte opțiuni de design, adică pentru a păstra continuitatea cu restul casei, ca și în cazul gresiei. Deși poate fi ales în ton cu stilul din apartament, culoarea pereților sau restul mobilierului, pentru intrare trebuie ținut cont de condițiile de trafic de aici. 

Parchetul laminat are cea mai mare rezistență la trafic, este durabil dar și accesibil ca preț și poate fi ales într-o mare varietate de culori. În funcție de grosimea sa, poți opta pentru cel realizat pentru trafic intens, mediu sau redus. În plus, este ușor de montat chiar de către persoane neexperimentate pentru că, de obicei, sistemul de îmbinare este flotant, de tip click-clack. 

Parchetul de tip PVC, obținut prin presarea mai multor straturi de lemn tratate special, este recomandat mai mult pentru băi sau bucătării, deoarece are rezistență mai mare la umiditate sau schimbări de temperatură și nu facilitează apariția mucegaiului.

Dacă ai ales una din nuanțele naturale (alb, gri, natur, natur închis, wenghe), nu uita că poți amplifica senzația de căldură și intimitate dat de materialul laminat de la intrare, cu ajutorul unui mic covor ales în nuanțele potrivite. Acesta va pune și mai bine în valoare aspectul natural al lemnului și va completa armonios întregul decor.

Ține cont de recomandările noastre de mai sus, și suntem siguri că vei face alegerea cea mai potrivită de materiale pentru intrarea din apartamentul tău!

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/furniture-hallway-hall-passageway-382154/

>