Breaking news

Cosmin Stan: Decizia de a pleca în Japonia am luat-o împreună cu televiziunea

Jurnalistul Cosmin Stan a avut amabilitatea să vorbească despre controversa prezenţei sale, ca jurnalist Realitatea TV, în Japonia, la momentul izbucnirii pericolului de accident nuclear.

cosmin_stan_interviuCosmin Stan a mai vorbit despre românii care au fost abandonaţi în Japonia de aeronava trimisă de Guvernul României şi despre reacţia poporului nipon în faţa dezastrului fără precedent.

Valentin Spînu: Cosmin, după cum ştii, redacţia exclusivNews.ro a cerut revenirea ta în ţară, imediat după prima transmisiune în direct din Japonia, din 12 martie. Plecarea ta s-a petrecut înaintea declanşării problemelor de la Fukushima, dar luând în considerare evenimentele în desfăşurare la acel moment, redactorii exclusivNews.ro au cerut întoarcerea ta imediată.

Cosmin Stan: Consider că fiecare poate să scrie, să spună, să ceară ce vrea. Trăim într-o ţară liberă în care, îmi place să cred, libertatea de exprimare este dreptul cel mai important câştigat. Vă mulţumesc că v-aţi gândit la mine şi îmi pare rau că v-am dat motive de îngrijorare, dar nu asta a fost intenţia mea. Pe de altă parte însă, ca jurnalist îţi doreşti întotdeauna să fii acolo unde se întamplă ceva. Este misiunea de bază a jurnalistului, de a relata de acolo de unde se întamplă lucruri care îi interesează şi îi afectează pe cei cărora te adresezi. Vorbim aici de un eveniment istoric, care a lovit puternic cea de-a treia economie a lumii, dar care nu a îngenuncheat un popor de la care noi românii ar trebui să învaţăm foarte multe. Prin urmare, orice jurnalist adevărat cred că şi-ar fi dorit să relateze de la un asemenea eveniment fără precedent, care a lăsat în urmă cel puţin 26.000 de morţi şi dispăruţi. Ce cred ceilalţi şi ce vor ceilalţi despre participarea mea la aceste evenimente? Fiecare are libertatea să creadă orice şi să acţioneze în consecinţă. Un apel public de retragere a mea din zonă cred că a venit totuşi un pic prea devreme, deşi, repet, vă mulţumesc foarte mult pentru că v-aţi gândit la mine. Dar, ne putem gândi la fel şi la ceilalţi români care trăiesc acolo. Un apel pentru retragerea lor de ce n-am face? Sau de ce să nu ne gândim şi la ceilalţi colegi din presa internaţională care sunt acolo? Sau chiar la poporul japonez? Pe japonezi de ce să nu-i evacuam, ei cu ce-au greşit? Cât priveşte decizia de a pleca acolo, a fost unanimitate. Ei [Realitatea TV, n.r.] şi-au dorit, eu mi-am dorit, totul a mers ca pe roate. Niciuna dintre părti nu a stat pe gânduri. Repet, a fost un eveniment istoric la care orice jurnalist adevarat şi-ar fi dorit să participe. Imi pare rau că nu am avut condiţiile necesare să fac tot ceea ce mi-am propus acolo. În plus, în momentul în care a aparut ameninţarea radiaţiilor nucleare, planurile noastre acolo au fost reanalizate şi adaptate la noile condiţii. Realitatea TV nu mi-a cerut nicio secundă să fac ceva care să mă pună în pericol pe mine sau pe colegul meu cameraman, Sergiu Olteanu, care m-a însoţit. Ba dimpotrivă.

Valentin Spînu: Cosmin, care are au fost cele mai puternice sentimente pe care le-ai trăit în aceste câteva zile petrecute în Japonia şi ce întâmplări te-au impresionat?

Cosmin Stan: M-a impresionat foarte tare comportamentul poporului japonez în faţa acestui dezastru. Demnitatea oamenilor care deşi infometaţi, în zonele sinistrate, asteptau cuminţi şi liniştiţi la coadă să primească o farfurie cu mancare, în timp ce la noi se bat şi se calcă în picioare ca să primească o floare gratis de 8 Martie de la prmar sau o galeată sau un mic în campania electorală.

Valentin Spînu: Ai vorbit cu români aflaţi acum în Japonia, care şi-ar dori să revină în România, dar care nu au această posibilitate?

Cosmin Stan: Am văzut români care au dorit să se întoarcă în ţară cu avionul trimis la Tokyo de Guvernul României pentru a-i evacua. I-am ascultat pe cei care s-au întors. Vreo 30 doar pentru că atâţia au putut să-şi plătească partea lor de bilet, vreo 1.000 de euro de persoană. Şi aici vine non-sensul: România organizează un zbor umanitar contra-cost. Oamenii s-au strans la aeroport şi când să urce în avion constată că trebuie să plătească o parte din bilet pentru că statul nu-şi permite să acopere cheltuielile. Aşa că din 500 de doritori doar 30 au şi acceptat să platească. Atunci apare întrebarea, cine va acoperi pierderile acestui zbor foarte scump? Un avion care zboară Bucureşti-Tokyo-Bucureşti are costuri de operare extrem de ridicate pe care, cu siguranţă, nu le-au putut acoperi 30 de pasageri. Dar, vedem ulterior, conform premierului Boc, că statul român nu poate da bani pentru acţiuni umanitare de ajutorare a propriilor cetăţeni. Dar îşi oferă în schimb ajutorul Guvernului japonez şi în plus, trimite o fregată militară cu un singur tun la razboi în Marea Mediterană. Concluziile despre ce face statul pentru cetăţenii săi le trageţi singuri.

Valentin Spînu: Cum a fost revederea cu Oana, soţia ta, la momentul întoarcerii în ţară? Cum a reacţionat cel mic?

Cosmin Stan: Revederea a fost un moment privat care însă nu a fost cu nimic diferit de orice revedere a doi oameni normali într-o asemenea situaţie. Cât despre cel mic, e prea mic ca să înţeleaga ceva. Cred că nici nu şi-a dat seama că am fost plecat.