Breaking news

Coșmarul șoferilor români continuă la granița bulgaro-elenă. Românii nu mai au nici apă, mâncare și nici motorină

În timp ce Ministerul Afacerilor Externe susține că duminică după amiază, toate punctele de trecere a frontierei dintre Grecia și Bulgaria au fost deschise circulației campioanelor, Federaţia Operatorilor Români de Transport susține că șoferii români sunt disperați. După șase zile de ”sechestru” la granița dintre Grecia și Bulgaria, românii nu mai au nici apă, nici medicamente și în curând o să rămână și fără motorină.

camioaneSituație disperată pentru aproximativ 1000 de șoferi români de TIR care de șase zile sunt sechestraţi în Grecia şi Bulgaria.

Șoferii români de tir sunt prinşi în mijlocul unui război al nervilor care se întinde nejustificat de mult. Rezervele financiare, hrană, apă şi medicamentele sunt deja epuizate şi în curând vor rămâne şi fără motorină, în timp ce oficialităţile române, bulgare şi elene sunt paralizate şi parcă nu reuşesc să înţeleagă ce se întâmplă exact.

După fiecare „barieră” depăşită în încercarea de a aduce camioanele acasă, Federaţia Operatorilor Români de Transport a întâmpinat noi blocaje, fapt ce pune în mare dificultate transmiterea unor informaţii coerente care să ajute transportatorii români.

După ce, cu mari eforturi, se acceptase o varianta alternativă de culoar prin Macedonia, „prietenii” bulgari nu fac altceva decât să blocheze „evadarea” printr-un comportament mai degrabă de tip orient mijlociu decât de ţară europeană. Exemplul cel mai elocvent este al vameşilor Bulgari din vama Zlaterevo care se întrec în aplică tot felul de proceduri formale care nu au nici o legătură cu ceea ce s-a încercat prin negocierea culoarului de tranzit prin Macedonia.

Federaţia Operatorilor Români de Transport lansează un apel de urgenţă către autorităţile române pentru a organiza împreună o structura care să monitorizeze 24/24h situaţia şi prin care să se asigure toate cele necesare şoferilor români sechestraţi şi un ultim avertisment ambasadei Bulgariei pentru îndreptarea rapidă a situaţiei. Autorităţile Bulgare sunt direct responsabile de viaţă şoferilor români şi sunt părtaşe la toate pierderile materiale şi financiare, iar lipsa de implicare din partea Preşedintelui României dar şi din partea şefului Guvernului ne arată clar dezinteresul acestora faţă de cetăţenii români.

Începând de mâine F.O.R.T se mobilizează atât pentru proteste în faţă amabasadei Bulgariei, stat care pune viaţă românilor în pericol, cât şi pentru organizarea unei echipe de intervenţie care să se deplaseze în Bulgaria şi Grecia pentru a aduce cu orice risc atocamioanele româneşti înapoi acasă.

Totodată F.O.R.T. analizează varianta blocării săptămâna viitoare a tuturor vămilor cu Bulgaria în semn de protest faţă de aceştia.

Potrivit informațiilor obținute de Consulatul General al României la Salonic și de Ambasada României la Sofia de la autoritățile de poliție din Grecia și Bulgaria, toate punctele de control de trecere a frontierei comune dintre cele două țări au fost redeschise astăzi, 21 februarie 2016, la orele 16:00, și s-a reluat circulația în ambele sensuri a autovehiculelor care fuseseră blocate la punctele respective de mai multe zile.

Consulul general al României la Salonic s-a deplasat la fața locului, la principalul punct de control al trecerii frontierei eleno-bulgare de la Promachonas-Kulata, unde a asistat la traversarea frontierei de către primele autovehicule.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să tranziteze teritoriul Republicii Elene cu privire la situaţia actualizată a blocajelor rutiere şi frontaliere, astfel:

Frontiera cu Macedonia:

 • Vama Evzoni este blocată în intervalul orar 00 – 23.30;
 • Vama Doirani este blocată în intervalul orar 18.00 – 22.00;
 • Vama Nikis este blocata pentru 12 ore, începând din 22.02.2016, de la ora 11.00.

Frontiera cu Albania:

 • Vama Krystallopigis este blocată 24 de ore, începând din 22.02.2016, de la ora 11.00.

Blocaje rutiere pe teritoriul R. Elene:

 • Zona Bralos, pe DN Atena-Lamia şi zona Kileler, pe vechiul drumul național Larissa – Volos;
 • Zona Kerdyllia Serres, şoseaua Egnatia;
 • Tolls Malgara – Salonic, blocată din 22.02.2016, de la ora 12.00;
 • Intersecţia Nisilio, de pe Egnatia Odos, pe sectorul Salonic –Veria;
 • Intersecțiile Mlissio, Mavrovounio, Mesimerio, Apsalos, din județul Pellas, sunt blocate în intervalele orare 18.00 – 21.00;
 • Zona Eginio, județul Pieria, drumul este închis în intervalul orar 17.00 – 22.00;
 • Zona Kefalovrysos- Aitoloakarnania, D.N. Antirio-Ioannina;
 • Zona Canalului Corint, pe DN Atena – Corint;
 • Podul Evinou, de pe DN Antirrio-Mesologgi, blocat în intervalul orar 18.00 – 20.00;
 • Zonele Thiva şi Kastro Viotias, DN Atena – Lamia;
 • DN Attiki Odos, spre Koropi, închis din data de 17.02.2016.