Breaking news

Corlățean vorbește la Pașaport Diplomatic despre agresiunea Rusiei în Ucraina

Ministrul de externe Titus Corlățean vine sâmbătă, de la 22.30, la «Pașaport diplomatic », la Digi 24, unde va discuta cu Balazs Barabas despre conflictul fierbinte din Ucraina și despre implicarea Rusiei în războiul civil din această țară.

balas barabas - titus corlatean - pasaport diplomaticRelaţiile cu Rusia sunt instabile nu numai din cauza disputelor asupra preţului gazului natural, dar şi într-un context mai larg.

„Încrederea de ambele părţi a fost profund afectată. Or aici, relaţiile trebuie călăuzite de nişte principii şi nişte valori foarte clare. În clipa când un actor internaţional, este cazul Federaţiei Ruse, încalcă nişte principii fundamentale ale ordinii internaţionale: integritatea teritorială a unui stat, suveranitatea, inviolabilitatea frontierelor, când cineva rescrie dreptul internaţional, lucrul asta produce prejudicii. Or, ţine în primul rând de Federaţia Rusă să acţioneze în spiritul acestor principii pe care Rusia le-a afirmat„,  a declarat ministrul român de externe, Titus Corlăţean.

Considerentele economice par să domine în negocierile dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă asupra Ucrainei, în timp ce Republica Moldova semnează un acord istoric, cel de asociere cu Uniunea Europeană. Toate acestea şi alte subiecte de actualitate vor fi discutate cu ministrul român de externe, Titus Corlăţean, în ediţia din această săptămână a emisiunii «Paşaport Diplomatic ».

Şeful diplomaţiei române a comentat şi concentrarea tot mai mare a intereselor Statelor Unite şi altor ţări asupra zonei Mării Negre.

Aici vorbim de interese politice majore, interese de securitate extrem de importante, conflicte îngheţate, o prezentă şi iată o acţiune extrem de incisivă şi agresivă a Federaţiei Ruse în anumite momente şi vorbim de interese economice cele legate de securitatea energetică. Iată că s-a produs această mutaţie şi în poziţia americană, nu întâmplător sunt şi evenimentele dramatice legate de Ucraina, dar faptul că din punct de vedere militar, politic, securitate, iată SUA sunt tot mai prezente aici în această regiune şi acordă un interes special aspectelor de securitate energetică, da este un lucru foarte bun„, a spus Titus Corlăţean.

Între România şi Statele Unite există deja o cooperare foarte bună, ceea ce poate asigura ţării noastre o prezenţă mai accentuată în regiune.

„Acest lucru ne ajută pentru că vorbim de tehnologie înaltă, vorbim de capacitate financiară şi de investiţii foarte solide pe care companiile americane le au, companii care reprezintă cel mai important partener şi aliat al SUA. Acest lucru ne va ajuta pe termen mediu în asigurarea completă a independenţei energetice a României„,  adaugă ministrul Corlățean.

Interviul integral îl puteţi urmări la emisiunea «Paşaport Diplomatic» difuzata sâmbătă, de la ora 22,30, la Digi24HD.