Breaking news

Corlățean: Parlamentul Moldovei trebuie să ratifice cât mai rapid Acordul cu UE

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean a declarat pentru excluisvNEWS.ro că Parlamentul de la Chișinău trebuie să ratifice cât mai rapid cu putință acordul de Asociere și liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

titus corlatean - moldovaTitus Corlățean îndeamnă politicienii de la Chișinău să ratifice în Parlament, cât mai repede acordul cu Uniunea Europeană și să nu se amâne întrucât în toamnă în Republica Moldova sunt alegeri parlamentare.

Este extrem de important ca procedura de ratificare în statele membre dar și în Republica Moldova să înceapă cât de rapid și să fie finalizată, pentru că până la urmă vorbim de un traseu european al Republicii Moldova care trebuie consolidat și care trebuie să devină ireversibil. Va fi important ca Parlamentul de la Chișinău să ratifice cât mai rapid posibil și de dorit în afara unor forme poate chiar mai sofisticate de descurajare a unor membri ai Parlamentului de a vota sau de a se prelungi foarte mult această procedură. Ar fi extrem de important ca această procedură să fie finalizată în Parlamentul Republicii Moldova înainte de a se intra în campania electorală parlamentară din această toamnă”, a declarat Titus Corlățean pentru exclusivNEWS.ro.

Ministrul a precizat că România va face toate eforturile ca săptămâna viitoare să devină astfel prima țară din UE care ratifică acordul de asociere: Din punctul nostru de vedere, vom face toate eforturile, să fim săptămâna viitoare primul stat care ratifică acordul de asociere al Republicii Moldova, și urmează după aceea pașii de implementare. Deja înainte de ratificarea de către toate statele membre, va exista o aplicare parțială și acest lucru va începe să genereze consecințe inclusiv în plan economic. Pentru că libertatea schimburilor economice, investițiilor fără obstacole tarifare, e un lucru extrem de important pentru economia moldoveană.

După semnarea acestui acord cu UE, Corlățean spune că: în perspectivă, politic, va trebui să muncim pentru pasul următor, confirmarea posibilității de obținere a statutului de candidat.

Ministrul Afacerilor Externe este de părere că: procesul de integrare europeană poate să faciliteze și dialogul politic în formatul 5+2 sau în orice caz legat de soluționarea politică a chestiunii transnistrene și poate favoriza reintegrarea Republicii Moldova. Foarte multe firme transnistrene fac afaceri și unele foarte profitabile, pe piața Uniunii Europene, și sunt interesate să utilizeze acest acord de liber schimb. Acest lucru este și o formă de reintegrare economică. Cetățenii de dincolo de Nistru din regiunea Transnistreană, sunt interesați de libertatea de circulație în spațiul Uniunii Europene. De la liberalizare regimului vizelor în UE pentru Republica Moldova, a crescut substanțial numărul de solicitări de pașapoarte moldovenești cu date biometrice pe model european. Este un lucru care generează o presiune, așteptare în interiorul societății moldovenești de dincolo de Nistru pentru a fructifica, utiliza aceste avantaje pe care procesul de apropiere de Uniunea Europeană le oferă.