Breaking news

Corlăţean: Azi sărbătorim un eveniment cu o puternică semnificaţie simbolică pentru continent

loading...

Titus Corlăţean, Ministrul Afacerilor Externe spune în mesajul său de Ziua Europei, că azi, cetățenii europeni sărbătoresc un un eveniment cu o puternică semnificaţie simbolică pentru continent.

titus corlateanȘeful diplomației Române, Titus Corlățean a transmis un mesaj pro european cu ocazia Zilei Europei.

Astăzi sărbătorim un eveniment cu o puternică semnificaţie simbolică pentru continent şi cetăţenii europeni. Îl sărbătorim în timpul unei perioade dificile pentru Uniune şi cetăţenii acesteia. Traversăm o perioadă în care încrederea în destinul nostru comun nu mai este la fel de puternică la nivel european pe cât obişnuia să fie în perioade mai stabile economic. Cu toate acestea, nu credem că părinţii fondatori ai Uniunii au crezut vreodată că drumul pe care l-au deschis va fi unul lipsit de obstacole. Când îi cităm, tindem adesea să le creionăm o imagine simplificată, cea a unor idealişti sau a unor utopici. Cu toate acestea, ei reprezintă acea combinaţie unică între pragmatism şi idealism care îi caracterizează pe marii vizionari politici. Să nu uităm că filosofia lor politică s-a născut între ruinele celui mai distructiv conflict pe care l-a cunoscut vreodată umanitatea. Viziunea „părinţilor fondatori” nu a fost o utopie a păcii şi prosperităţii. A fost un proiect cu rezultate concrete, cuantificabile, care a pus accentul asupra instituţiilor şi a economiei, şi care este profund înrădăcinat în valorile democraţiei, drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi pluralismului”, spune Corlățean în mesajul remis exclusivNEWS.ro.

Istoria de aproape 60 de ani a Uniunii le-a dat dreptate părinţilor fondatori. Un conflict militar între naţiunile Europei este de neconceput în momentul de faţă. În ce priveşte prosperitatea economică, suişurile şi coborâşurile sunt de neevitat, însă, în pofida actualei crize, nimeni nu poate nega în mod credibil avantajele imense ale pieţei comune şi oportunităţile pe care le oferă atât statelor membre, cât şi fiecărui cetăţean în parte.

Iar cea mai mare realizare o reprezintă deschiderea şi caracterul inclusiv care stau la baza proiectului fondatorilor Uniunii. Ceea ce a început cu şase ţări este în momentul de faţă o construcţie unică şi complexă formată din 27 de state, în curând 28, aproape jumătate de miliard de cetăţeni şi instituţii comune şi eficiente.

Acest an marchează, de asemenea, a douăzecea aniversare a semnării, de către România, a Acordului European, primul pas hotărâtor în drumul către aderarea la Uniunea Europeană. Acordul a pus bazele viitoarei cooperări dintre România şi Uniunea Europeană. In context, aş vrea să subliniez că principala motivaţie a României în drumul către Uniunea Europeană a fost conştiinţa apartenenţei la o comunitate a valorilor de care fusese separată prin hazardul istoriei pentru mai bine de jumătate de secol.

Corlățean spune că: Aderarea la UE a fost, alături de aderarea la NATO, principalul nostru proiect după căderea comunismului, în 1989. Avantajele aderării sunt multiple şi nu pot fi minimizate. Drumul către aderarea la UE a presupus modernizarea instituţională, creşterea oportunităţilor economice şi un mai bun nivel de trai. Unul din marile avantaje ale aderării la UE este posibilitatea de a lua parte în şi a influenţa procesul decizional al Uniunii şi posibilitatea de a-ţi promova propriile iniţiative în cooperare cu alte state membre. Ne-a dat, de asemenea, posibilitatea de a contribui cu propriile iniţiative şi idei în domenii precum Piaţa Unică, securitatea energetică sau politica externă. Jucăm un rol cheie în avansarea unor iniţiative precum Strategia UE pentru Regiunea Dunării, în stimularea cooperării în regiunea Mării Negre şi în sprijinirea integrării europene a Balcanilor de Vest şi a ţărilor din Vecinătatea Estică.

În acest an se sărbătorește și Anul European al Cetăţenilor, care are o puternică valoare simbolică pentru prezenta dezbatere.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian