Breaking news

Corina Crețu vrea să îl lase fără decorație pe Laszlo Tokes

Vicepreședintele PSD, Corina Crețu, membră a Ordinului Național „Steaua României”, solicită Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”, să îi retragă decorația lui Laszlo Tokes acordată de Băsescu.

corina cretu si tokesUngurul Laszlo Tokes este la un pas de a rămâne fără decorația dată de Băsescu în decembrie 2009. După ce solicitarea trimisă de Ponta la Cotroceni, a fost respinsă de Băsescu pe motiv că premierul nu are calitatea legală, Corina Crețu face un demers oficial.

”În baza Legii 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, având în vedere dispozițiile Literei b) a Articolului 52 prevăzută în cadrul acesteia, solicit public retragerea Ordinului „Steaua României” acordat domnului Laszlo Tokes la data de 14 decembrie 2009, pentru fapte dezonorante și contrare Articolului 1 din Constituția României, care au adus prejudicii României ca stat, precum și tuturor cetățenilor români care dezavuează pozițiile extremiste și contrare conviețuirii inter-etnice”, se arată în comunicatul de presă al Corinei Crețu, remis exclusivNEWS.ro.

Europarlamentarul PSD, mai precizează faptul că: Este inadmisibil ca un deținător al Ordinului Național „Steaua României” – în grad de Cavaler să conteste public, printr-o serie de aprecieri și acțiuni, caracterul de stat național, unitar și indivizibil al României. Solicitarea recentă a europarlamentarului român Laszlo Tokes către premierul Ungariei, Viktor Orban, de instituire a unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei reprezintă escaladarea unei serii întregi de acțiuni și declarații anti-naționale din partea sa, care au promovat în mai multe medii teza periculoasă a autonomiei pe criterii etnice.

Adresându-se membrilor Consiliului de Onoare al Ordinului Național, Corina Crețu spune: Am speranța că împărtășiți, fiecare dintre dumneavoastră, principiile Constituției României și ale luptei împotriva extremismului. De aceea, am încredere că veți fi receptivi la această solicitare și că veți da un semnal cu privire la nevoia respectării fundamentelor morale ale statului și poporului român.

Pe 23 august, Administrația Prezidențială preciza faptul că: în temeiul HG nr. 1511/2005 la primirea sesizării unui membru al ordinului, Cancelaria Ordinelor are obligația să convoace Consiliul de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”; hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”, motivată, se comunică, apoi, Cancelariei Ordinelor cu propunere de retragere a decorației sau de respingere a sesizării, după caz (conform Art. 6 Alin. 2 din HG nr. 1511/2005), iar Cancelaria Ordinelor, în baza hotărârii Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”, după caz, înaintează președintelui României, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea decorației.

Tőkés László a fost decorat de președintele României prin Decretul nr. 1864 / 14 decembrie 2009 cu  Ordinul Național „Steaua României” – în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.