Breaking news

Coreea de Nord a lansat un satelit folosind o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă pentru a pune pe orbită un satelit civil de observare terestră, provocând un val de reacții negative din partea comunității internaționale.

Racheta  racheta a fost lansată de la poligonul Sohae, la ora 09.51 (02.51 ora Românie).

Guvernul japonez a anunţat că o rachetă nord-coreeană a trecut pe deasupra insulei nipone Okinawa la 12 minute după ce a fost lansată de Coreea de Nord, iar Tokyo nu a încercat să o doboare.

Ulterior, Coreea de Nord a confirmat, prin intermediul agenţiei de presă oficiale nord-coreene KCNA,că a lansat cu succes o rachetă ce a pus pe orbită un satelit civil.

Lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spaţial Sohae (…) la 12 decembrie a reuşit” şi “satelitul a intrat pe orbită aşa cum era prevăzut”, a precizat agenţia coreeană.

Lansarea satelitului a provocat un val de reacții internaționale. Preşedinţia americană a condamnat caracterul foarte “provocator” al lansării.

Este vorba despre un “act foarte provocator, care ameninţă securitatea regională, încalcă direct rezoluţiie 1.718 şi 1.874 ale Consiliului de Securitate al ONU (…) şi subminează regimul de neproliferare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate naţională al Statelor Unite, Tommy Vietor, într-un comunicat.

Moscova “regretă profund” lansarea unei rachete de către Coreea de Nord, a anunţat miercuri diplomaţia rusă, subliniind că aceasta este o încălcare a rezoluţiei 1.874 a Consiliului de Securitate al ONU.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a condamnat, miercuri, lansarea unei rachete de către Coreea de Nord, care constituie un “act provocator” ce încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate, a declarat purtătorul său de cuvânt Martin Nesirky.

 Și România, prin intermediul Ministerului de Externe,  îşi exprimă profunda îngrijorare şi condamnă cu fermitate acţiunea de lansare de către RPD Coreeană a unui satelit folosind o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, la 12 decembrie 2012.

Prin această acţiune, RPD Coreeană a sfidat recomandările şi  apelul comunităţii internaţionale transmise anterior prin care s-a cerut cu fermitate autorităţilor de la Phenian să renunţe la comiterea unui act de provocare la adresa păcii, stabilităţii, securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume. RPD Coreeană a încălcat astfel, într-un mod grosolan, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU prin care se interzice Phenianului să efectueze orice lansare care foloseşte tehnologia rachetelor balistice şi a ignorat moratoriului încheiat cu SUA la 29 februarie 2012”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Externe.

România, pe parcursul mandatului său de Reprezentare Locală a UE la Phenian în semestrul al II-lea 2012, a transmis în mod repetat autorităţilor RPD Coreene, inclusiv prin ambasadorul nord-coreean la Bucureşti, mesaje privind imperativul respectării stricte a angajamentelor internaţionale asumate pe linia neproliferării, cerând ca Phenianul să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asia de Nord-Est. 

>