Breaking news

Coordonatele vieții sănătoase în 2021: recycling, upcycling, circularity

Coordonatele vieții sănătoase în 2021 recycling, upcycling, circularity

Eco-friendly. Verde. Sustenabil. Aceste trei atribute sunt buzzwords – cuvinte care provoacă, incită, care bâzâie între oameni. Le auzim des și le percepem greșit și mai des de atât. Să trăiești sustenabil este adesea confundat cu a trăi fără nimic, cu absența „micilor bucurii”, cu un stil de viață strict și fad.

Alături de ele, reciclarea, reutilizarea și circularitatea sunt alte trei buzzwords care fac valuri: cuvinte cu ecou, ele ar trebui să dea tonul în viețile noastre post-pandemice, însă, în realitate, sunt concepte pe care le înțelegem greșit și pe care cu ușurință le confundăm.

Reciclare cu sens 

Reciclarea se referă la convertirea deșeuri în bunuri complet noi – practic, obiectele pe care le reciclăm sunt măcinate și din materialul de bază sunt construite produse noi, perfect utilizabile. Indiferent dacă vorbim despre reciclarea sticlei sau reciclare PET, reciclarea apare ca o necesitate în era post-pandemică.

În ultimele luni, trecând prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie, am consumat mai multe deșeuri ca niciodată, așa că de acum încolo vom încerca să ne răscumpărăm acțiunile. Dacă până acum reciclarea era un proces anevoios în România – în 2019 eram pe locul 26 din 27 la reciclare – astăzi nu mai există loc de scuze: digitalizată, transparentă, lipsită de birocrație: așa arată reciclarea viitorului.

Upcycle, DIY sau reutilizare de calitate

Reutilizarea se referă la refolosirea obiectelor în așa fel încât să obținem produse de o mai mare calitate sau valoare decât originalul; în strânsă legătura cu imaginația și creativitatea, reutilizarea apare ca un pilon de sprijin într-o viață sustenabilă. Anvelopele uzate pot fi transformate în ghivece pentru curte, iar sticlele pot fi transformate în vaze – reutilizarea face parte din cei 3R de bază ai unui ecosistem sănătos: reducerea consumului, reutilizare și reciclare.

Până a ajunge la plastic, metal sau colectare cauciucuri este necesar să trecem prin celelalte două faze – ecosistemele sustenabile sunt baza unei Planete mai sănătoase decât cea de astăzi, în care oceanele și pădurile sunt mărturia vie a deșeurilor care poluează fără precedent.

Circularitate – buna-practica „datului mai departe”

Circularitatea cuprinde o serie de principii care păstrează produsele și materialele în uz pentru a elimina risipa și poluarea – circularitatea este o necesitate în viața sustenabilă.

Tradusă prin „am, folosesc, dau mai departe”, circularitatea se extinde în toate ariile vieții noastre: menținerea unei economii circulare este singura șansă prin care putem supraviețui. Menținută cât mai aproape de infinit, bucla continuă asigură că bunurile și serviciile rămân în uz cât mai mult timp, fără să devină deșeu.