Breaking news

Controlul medical anual. Iată ce investigații și analize sunt recomandate

Obiectivul unui control medical anual este de a depista prezența anumitor afecțiuni aflate încă în stadiile incipiente și de a evidenția potențialii factori de risc care ar putea duce la apariția unor complicații de-a lungul timpului.

Deoarece anumiți factori nu pot fi evitați cum ar fi vârsta, istoricul medical familial, genul și așa mai departe, control medical anual este recomandat tuturor persoanelor, inclusiv celor care au un stil de viață sănătos.

4 investigații și analize recomandate anual

Chiar dacă analizele efectuate anual depind de particularitățile fiecărui caz în parte, există însă anumite investigații și teste generale care fac parte de obicei din orice control medical anual și anume:

Investigații axate pe sănătatea cardiovasculară

Pentru a verifica prezența anumitor boli cardiovasculare sau riscurile asociate cu aceste afecțiuni, medicul specialist poate efectua mai multe analize și investigații cum ar fi:

  • Verificarea tensiunii arteriale – deoarece tensiunea arterială ridicată poate duce la numeroase complicații severe, verificarea acesteia reprezintă una dintre principalele teste efectuate.
  • Analize de sânge – prin aceste analize se poate verifica nivelul colesterolului și a trigliceridelor, printre multe altele, pentru a determina riscul de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare cum ar fi ateroscleroza.
  • Electrocardiograma (EKG) – o investigație neinvazivă și nedureroasă prin care se verifică semnalele electrice de la nivelul inimii pentru a depista potențiale probleme cum ar fi de exemplu aritmia.

Toate aceste investigații și multe altele pot fi efectuate în clinici și în centre dedicate acestui domeniu de către specialiști precum medicul primar cardiolog la Ares, Dr. Raluca Naidin.

Investigații axate pe diabetul zaharat tip 1 și 2

Fie că este vorba de monitorizarea bolii existente sau de verificare factorilor de risc, aceste investigații fac parte de obicei din grupul testelor realizate anual în timpul controlului medical.

Cele mai des folosite investigații de acest tip includ:

  • Măsurarea Indicelui de Masă Corporală (IMC) – deoarece atât supraponderabilitatea cât și obezitatea pot creste riscul de apariție a diabetului și a bolilor cardiovasculare;
  • Analize de sânge – efectuate pentru a măsura nivelul glucozei în sânge, printre multe altele.

Investigații specifice persoanelor de gen feminin

Aceste investigații sunt recomandate de către medic în funcție de mai mulți factori, printre care vârsta și istoricul medical familial. Câteva teste specifice pentru femei includ:

  • Mamografia – Un screening efectuat pentru depistarea precoce a cancerului de sân și care este efectuat de regulă femeilor începând cu vârsta de 40 de ani. Cu toate acestea, în funcție de istoricul medical familial și a altor factori de risc, acest test poate fi recomandat și mai devreme.
  • Test Babeș-Papanicolau – un test efectuat de obicei în timpul controlului ginecologic anual prin care se poate identifica prezența cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Investigații specifice persoanelor de gen masculin

Dacă există anumiți factori de risc sau dacă medicul suspectează în timpul unui examen clinic general prezența anumitor probleme asociate cu prostata, atunci acesta poate cere efectuarea unei investigații specifice persoanelor de gen masculin și anume screening-ul de cancer de prostată.

Acest test se efectuează pentru a depista prezența cancerului de prostată aflat încă în stadii incipiente pentru a putea începe tratamentul cât mai curând posibil. De cele mai multe ori acest test constă în determinarea antigenului specific prostatic din sânge (PSA) urmat apoi de posibila examinare a prostatei prin tușeu rectal.

În funcție de particularitățile cazului tău, testele menționate mai sus și multe altele ar putea face parte din controlul medical anual, ținând cont însă și de rezultatele obținute în urma anamnezei și a examenului clinic general. Pentru mai multe informați despre afecțiunile de mai sus și factorii de risc asociați poți să apelezi la serviciile specialiștilor din fiecare domeniu sau la medicul de familie la care ești înscris.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/contemplative-doctor-in-uniform-reading-clinical-records-4173239/

>