Breaking news

Controlul Judiciar, declarat neconstituțional de către CCR

loading...

Adio control judiciar în România. Curtea Constituțională a României a decis joi, că măsura controlului judiciar prevăzută în codul penal, este neconstituțională. Drept urmare, toți cei care se află sub control judiciar vor fi liberi.

constitutia romaniei - ccrJoi, 4 decembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.211-217 din Codul de procedură penală care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, întrucât încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulaţie (art.25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art.26). În pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor art.53 din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoriei Satu-Mare – Secţia penală. Argumentațiile reținute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate, pe larg, în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în decizia CCR, remisă exclusivNEWS.ro.

Dacă în termen de 45 de zile, de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR, Parlamentul nu modifică articolul din codul penal cu privire la controlul judiciar, această măsură nu va mai putea fi pusă în practică.

Însă, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, aplicarea măsurii controlului judiciar este suspendată timp de 45 de zile.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian