Breaking news

Control al Gărzii de Mediu la excavările de teren din comuna Cernica

Comisarii Gărzii de Mediu Ilfov au demarat un control la Cernica, ca urmare a numeroaselor sesizări primite referitoare la excavările de teren, în scopul sustragerii de deşeuri metalice, care au loc în zona fostei tabere Cernica.

excavare terenAstfel, zona a fost monitorizată timp de 6 luni, răstimp în care, cu ocazia verificărilor efectuate în perioada 01- 05.02.2013, s-a constatat că un grup de 30-50 de persoane desfăşoară în zonă activităţi neautorizate de colectare a deşeurilor metalice rezultate în urma demolării unor obiective industriale, prin decopertarea terenului şi efectuarea de excavări la 6-8 m adâncime.

În urma investigaţiilor efectuate (culegerea de informaţii) şi a supravegherii zonei, în data de 05.02.2013, în jurul orei 20:00, comisarii GNM, împreună cu lucrătorii postului de Poliţie ai oraşului Pantelimon şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean Ilfov, au oprit o autoutilitară cu capacitatea de 40 t care efectua un transport de deşeuri metalice colectate din incinta fostei tabere Cernica, la ieşirea de pe amplasament.

Ca urmare a verificării documentelor care însoţeau transportul, s-a constatat că formularul de încărcare-descărcare era incomplet, nefiind precizate codul deşeului, locul de încărcare, locul de descărcare precum şi licenţa de transport. De asemenea, nu au putut fi prezentate actele de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului deţinute de generatorul deşeurilor.

În vederea derulării procedurii de instituire a custodiei asupra cantităţii de deşeuri confiscate, comisarii GNM au solicitat sprijinul lucrătorilor din cadrul IPJ Ilfov – Serviciul Investigare Fraude, deşeurile metalice fiind preluate în custodie a de către REMAT Ilfov, unitate autorizată.

Întrucât controlul este în desfăşurare, urmând să fie verificate persoanele şi societăţile implicate în această acţiune, odată cu încheierea cercetărilor, GNM va comunica rezultatele acestui control.

În cazul în care se va constata că transportatorul nu deţine autorizaţie de mediu, acesta va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 30.000 – 60.000 lei, conform OUG 195/2005.

>