Breaking news

Contre între MAE și presa engleză pe marginea numărului de români din Anglia

Ministerul Afacerilor Externe din România contrazice datele apărute în presa britanică cu privire la numărul românilor muncitori în Marea Britanie.

permise biometrice romani in angliaMAE spune că: Datele publicate de Oficiul Naţional pentru Statistică se refera la numărul cetăţenilor români aflaţi în diverse forme de angajare în Marea Britanie, în cursul trimestrului II 2013, iar nu la „numărul muncitorilor români care au sosit în Marea Britanie în perioada aprilie-iunie”. Aceste date confirmă faptul că muncitorii români aleg această ţară pentru oportunităţile economice pe care le oferă şi nu pentru a accesa sistemul de beneficii sociale.

Creşterea nivelului ocupării în rândul cetăţenilor români se explică, în principal, prin faptul că, în intervalul aprilie-iunie 2013, Ministerul de Interne de la Londra a îmbunătăţit procedura de obţinere a autorizaţiilor de muncă, timpul de procesare fiind redus semnificativ, de la aproximativ 9 luni, la sfârşitul anului 2012, la termenul standard de 6 luni sau chiar mai puţin (3-4 luni), inclusiv cu posibilitatea de urgentare dacă solicitantul a primit o ofertă fermă de angajare. Ca urmare, numărul cererilor procesate de autorităţile britanice în trimestrul II 2013 a inclus şi cereri depuse de cetăţeni români în cursul trimestrului I 2013 şi chiar trimestrul IV 2012.

Ministerul român de Externe precizează faptul că: interpretarea potrivit căreia sporul de forţă de muncă din România înregistrat în trimestrul II 2013 este egal cu numărul românilor care au venit în Marea Britanie în aceeaşi perioadă de timp este doar o speculaţie, nefiind fundamentată pe date reale.

Potrivit datelor Ministerului de Interne britanic, muncitorii români şi bulgari reprezintă doar 0.3% din totalul forţei de muncă locale.