Breaking news

Conținutul laptelui praf, important pentru dezvoltarea bebelușului

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca hrănirea nou-născutului să se facă, exclusiv, la sân în primele 6 luni de viață, alăptarea având numeroase beneficii atât pentru copil, cât și pentru mamă. Descoperă care sunt avantajele alăptării pentru planul fiziologic și psihologic al mamei și copilului.

Cu toate acestea, este posibil ca mama să nu poată alăpta, caz în care, alimentația bebelușului în primele luni de viață va fi bazată pe formule de lapte. Citește, în continuare, ca să afli mai multe despre reglementările privitoare la formulele pentru sugari dar și despre principiile nutritive conținute de acestea.

Standarde de calitate pentru formulele pentru sugari

Standardele pe care toate alimentele trebuie să le îndeplinească sunt prevăzute într-un document internațional numit Codex Alimentarius, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), precum si de EFSA si reglementari specifice ale Uniunii Europene. Conform reglementarilor Europene (EFSA), laptele de inceput pentru sugari reprezintă un produs substitutiv al laptelui matern, fabricat special pentru a satisface necesitățile nutriționale ale nou-născutului, până la introducerea alimentelor solide în alimentație.

Laptele praf este un produs pe bază de lapte provenit de la vacă sau de la alte animale sau un amestec între acest lapte și alte ingrediente care s-au dovedit potrivite pentru hrănirea bebelușului. Siguranța nutrițională și efectul formulelor de lapte praf pentru bebeluși asupra creșterii și dezvoltării trebuie să fie dovedite științific, și toate ingredientele și aditivii alimentari trebuie să fie fără gluten. De asemenea, după prepararea conform instrucțiunilor producătorului, laptele praf trebuie să conțină minim 60 kcal, respectiv, maxim, 70 kcal per 100 ml.

Compoziția laptelui de inceput

Având în vedere că laptele reprezintă unica sursă de hrană a bebelușului cu vârsta de până la 6 luni, iar avantajele alăptării sunt numeroase, este esențial ca acesta să conțină toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a crește și a se dezvolta armonios. Astfel, reglementarile europene (EFSA) impun limite minime pentru fiecare component în parte, regăsit în laptele praf.

Proteinele

Formulele de inceput pe bază de lapte de vacă trebuie să conțină minim 1,8 g de proteine per 100 kcal, în timp ce, produsele pe bază de soia trebuie să aibă un conținut proteic de minim 2,25 g de proteine per 100 kcal. Formulele de continuare pe baza de lapte de vaca trebuie sa aiba minim 1,6g de proteine per 100kcal.

Lipidele

Conținutul total de lipide al formulelor de inceput trebuie să fie de minim 4,4 g/100kcal și maxim 6g/100kcal.  Grăsimile și uleiurile hidrogenate nu trebuie folosite la fabricarea formulelor de lapte praf. De asemenea, există o serie de criterii specifice pentru anumiți acizi grași continuti de formulele de inceput precum:

  • acizii grași trans nu trebuie să depășească 3% din totalul acizilor grași;
  • acidul erucic nu trebuie să depășească 1% din totalul acizilor grași;
  • conținutul de acidul linoleic trebuie să fie de minim 500 mg;
  • conținutul de acid alfa-linolenic trebuie să fie de minim 50 mg;
  • Carbohidrații

Conținutul în carbohidrați (glucide) trebuie să fie cuprins între 9 și 14g/100kcal, iar lactoza și  sunt carbohidrații preferați la fabricarea formulelor de lapte praf pe bază de lapte de vacă sau proteine hidrolizate.

Amidonul prefiert și/sau gelatinizat poate fi adăugat în laptele praf până la maxim 30% din totalul de carbohidrați sau până la 2g/100ml.

Zaharoza și fructoza ar trebui evitate, pentru a preveni apariția unor simptome amenințătoare de viață în cazul copiilor cu intoleranță ereditară la fructoză, nediagnosticată încă.

Vitaminele și mineralele

Laptele praf trebuie să conțină un complex de vitamine (ca de exemplu A, C, D, E, K, complexul de vitamine B) și mineralele (de exemplu sodiu, potasiu, clorura, fier, calciu, magneziu, fosfor, mangan, iod, zinc, cupru, seleniu) de care bebelușul are nevoie.

Aditivii alimentari

  • Lista completa a aditivilor alimentari precum și cantitatea maximă admisă sunt prevăzute în reglementarile Europene.

În concluzie, fabricarea formulelor de lapte praf trebuie să țină cont de standardele impuse de reglementarile Europene și este strict reglementată de organizații , precum EFSA, OMS sau FAO.

Notă importantă: Se recomandă alăptarea exclusivă, în primele 6 luni de viață, urmată de introducerea alimentelor complementare adecvate nutrițional, continuând alăptarea până la vârsta de doi ani și după.

Surse informative

Codex Alimentarius. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2000.

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/127 AL COMISIEI din 25 septembrie 2015