Breaking news

Consulul Iordaniei de la Brașov, acuzat de trafic de țigări în România

Dahabreh Raed, consul onorific  în cadrul Consulatului Onorific al  Regatului Hasemit al Iordaniei la Brașov, este acuzat de procurorii DIICOT că patrona o rețea de trafic de țigări pe teritoriul României.

trafic tigariProcurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Braşov, au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni români, moldoveni şi iordanieni, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse accizabile cu tutun.

Inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor beneficii materiale substanţiale prin punerea în funcţiune, pe raza judetului Braşov si in localitatea Mizil, judetul Prahova,  a doua  fabrici clandestine de producţie ţigarete contrafăcute şi prin producerea şi comercializarea de ţigarete contrafăcute, cu eludarea plăţii taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat.

Liderul grupării, Hariton Veaceslav, cetățean moldovean, a organizat introducerea în ţară a unor utilaje specifice pentru fabricarea şi ambalarea ţigaretelor, a materiilor prime aferente procesului de producţie (tutun vrac şi foiţe de ţigarete) şi a forţei de muncă (cu prioritate cetăţeni moldoveni cu o condiţie materială modestă) şi a înfiinţat în diverse locaţii linii ilegale de producţie a ţigaretelor contrafăcute. Activitatea  ilegala  a grupului infractional organizat  a fost sprijinita de catre inculpatul Dahabreh Raed, 51 ani, consul onorific  in cadrul Consulatului Onorific al  Regatului Hasemit al Iordaniei la Brasov, care, pentru a se sustrage urmaririi penale, in seara zilei de 16 martie 2013, a incercat sa paraseasca teritoriul  Romaniei, prin PTF Otopeni, cu directia Amman – Iordania”, se arată în comunicatul DIICOT.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate de către procurorii D.I.I.C.O.T. au fost ridicate utilaje de producere şi ambalare ţigări,  peste 2 tone de tutun vrac, 10.000 ţigarete, timbre, blanchete, filtre precum şi sumele de 120.000 lei si aproximativ 135.000 euro.

Urmare a acţiunii procurorilor D.I.I.C.O.T., cele doua fabrici clandestine de producere şi ambalare a ţigărilor contrafăcute au fost închise.

Procurorii DIICOT au cerut instanţei arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Veaceslav Hariton, Cătălin Ionuţ Maxim, Salim Khlalif, Vasile Pitiş, George Claudiu Secară şi Antonel Chirvasă.

Ţigările contrafacute erau comercializate pe întreg teritoriul României. Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este estimat la  825.000 lei.