Breaking news

Constipația la câini și pisici

loading...

Afecțiunile digestive sunt frecevnt întânlite la câini și pisici, ca urmare a unei alimentații necorescpunzătoare. Cea mai des întânlită disfuncționalitate la nivelul aparatului digestiv o reprezintă constipația.

caine+pisicaÎn funcție de ceea ce mănâncă, animalul dumneavoastră poate avea sau nu probleme cu tranzitul intestinal. O alimentație preponderent pe bază de hrană uscată, gen crochete, cu un aport de apă insuficient poate fi una din cauzele constipației. La pisici, părul pe care acestea îl ingeră în procesul de toaletare zilnică creează smocuri de păr ce blochează tranzitul intestinal. De asemenea glande anale blocate sau inflamate cât și prostata mărită pot fi cauze frecvente care duc la apariția constipației.  În unele cazuri, constipația poate fi produsă de o tumoră intestinală, o fractură pelvină sau de ingerarea de nisip sau obiecte de mici dimensiuni. Megacolonul idiopatic, o afecțiune a mușchilor rectali poate duce la apariția constipației.

Vă puteți da seama cu ușurință dacă pisica dumneavoastră este constipată în momentul când merge foarte des la tăvița cu nisip, însă nu elimină nimic, se forțează și plânge în momentul în care să elimine conținutul intestinal, agitație, scade apetitul, pierde în greutate și chiar vomă.

La câini se poate observa o agitație permanentă, plânset în momentul în care se pregătește să își facă nevoile. De asemenea constipația poate fi parțială, cu eliminarea unei cantități mici de fecale ce sunt uscate și deseori coafate(acoperite de mucilagii) și chiar cu strii de sânge.

Tratamentul constipației la câine și pisică se aplică în funcție de natura acesteia. Medicația trebuie aplicată la recomandarea medicului veterinar, după ce în prealabil animalul a fost examinat. Laxativele sunt o soluție în tratamentul constipației. Se pot utiliza produse precum, Laxavet, Benzopet sau ulei de parafină. De multe ori, aceste produse nu dau roade și este nevoie de efectuarea de clisme pentru diluarea conținutului intestinal blocat în intestinul gros al animalului.

Pe piață există și diete create pentru reglarea tranzitului intestinal și combaterea constipației acute și/sau cronice. Una dintre aceste diete se numește Fibre Response Feline respectiv Canine. Administrarea acesteia timp d eminim 3-4 săptămâni duce la reglarea tranzitului intestinal și dispariția constipației.

Dieta are în compoziție, proteine foarte digestibile, prebiotice (fructo-oligo-zaharide și mano-oligo-zaharide), pulpă de cicoare, orez și ulei de pește, toate acestea asigură siguranța digestivă optimă.

Fibrele solubile și psyllium, ușurează tranzitul digestiv și duce la obținerea de scaune mai moi la animalele care sunt constipate, sau care au tranzit încetinit și disconfort la nivelul colonului. Fibrele de psyllium acționează ca un burete și rețin apa extrem de bine, reglând tranzitul tubului digestiv.

Lipsa unui tratament rapid și adecvat duce la apariția megacolonului ce conduce la alterarea stării generale de sănătate a animalului, și chiar la leziuni la nivelul colonului și rectului. La observarea celui mai mic simptom de constipație la câine și pisică, vă recomand să consultați medicul veterinar pentru aplicarea unui tratament eficient care să rezolve problema tranzitului intestinal.

Dr. Sebastian Popescu

vet

loading...