Breaking news

Firmele de maxi taxi din București și Ilfov, anchetate de Consiliul Concurenței

Principalele companii de transport persoane și taxi din București și județul Ilfov sunt suspectate de Consiliul Concurenței că s-ar fi înțeles în privința prețurilor.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile principalelor companii şi asociaţii profesionale active pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi din Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Inspecţiile s-au desfăşurat în cadrul investigaţiei declanşate din oficiu de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere a operatorilor de taximetrie pentru stabilirea tarifelor.

Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

Serviciul de taximetrie este de multă vreme în atenţia Consiliului Concurenţei, atât la nivelul capitalei cât şi la nivel naţional. După cum ştiţi, am avut investigaţii în acest domeniu în mai multe oraşe din ţară, unele dintre ele finalizându-se cu sancţiuni. Înţelegerile privind fixarea preţurilor reprezintă o abatere de la principiul liberei concurenţe şi produce o gravă afectare a intereselor consumatorilor finali. Într-o economie de piaţă, singurele situaţii în care sunt admise preţuri fixe sunt cele în care activităţile se desfăşoară în regim de monopol, situaţie în care nu se regăseşte serviciul de de taximetrie” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Instituția a finalizat 4 investigaţii privind participarea la carteluri de fixare a preţurilor pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi din Timişoara, Constanţa, Baia Mare şi Târgu Mureş şi a aplicat amenzi în valoare totală de 1.635.694 lei, astfel: 11 companii din Timişoara – amendă totală de 348.710 lei; în acest caz, Consiliul Concurenţei a acordat prima imunitate la plata amenzii prin programul de clemenţă, companiei Radio Taxi,  10 companii din Constanţa – amendă în valoare de 302.325 lei, 8 companii din Tg. Mureş -amendă în valoare de 963.134 lei * 5 companii din Baia Mare – amendă în valoare de 21.525 lei