Breaking news

Consiliul General al Capitalei a aprobat fuziunea RADET cu Elcen

loading...

Consiliul General Municipiului Bucureşti  aprobat marți, proiectul de fuziune al RADET cu ELCEN, pentru a se rezolva astfel problemele cu energia termică în Capitală.

fuziune radet - elcenConsilierii Generali, 48 la număr, au dat undă verde, în unanimitate, fuziunii celor două companii din București, pentru ca sistemul de încălzire centralizată și de furnizare a apei calde să nu mai fie o problemă pentru bucureșteni.

Aprobarea vine după ce la şedinţele CGMB din 4 şi 30 septembrie, proiectul nu a fost aprobat, deoarece grupul consilierilor PDL- PNL a părăsit sala şi nu s-a putut aduna numărul de voturi necesar,.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, după şedinţa CGMB de marţi, că RADET trebuie să se transforme în societate comercială până la sfârşitul anului, urmând ca fuziunea regiei cu Elcen să se facă “undeva spre martie 2015”.

“Trebuie să se transforme, până la sfârşitul anului, şi RADET în societate comercială şi apoi trecem la fuziune, care va avea loc undeva spre martie 2015”, a spus edilul, după şedinţa CGMB în care a fost aprobată solicitarea către Guvernul României de emitere a unui act normativ cu privire la transferul acţiunilor societăţii Electrocentrale Bucureşti SA (Elcen) din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti, în aplicarea prevederilor Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din 27 martie 2013.

Sorin Oprescu a mai spus că va avea discuţii cu reprezentanţii Guvernului, pentru ca aceştia să găsească soluţii astfel încât municipalitatea să nu preia şi datoriile pe care Elcen le are, în prezent, la terţi.

Primarul general a mai precizat că a cerut Guvernului spriinul financiar necesar constituirii stocurilor de combustibil pentru Elcen.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) este în subordinea municipalităţii, iar Elcen – Electrocentrale Bucureşti, furnizorul de energie termică al RADET, aparţine Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie.

Noua entitate, care va rezulta în urma fuziunii RADET-Elcen, va fi în subordinea Municipiului București.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că fuziunea RADET-Elcen va rezolva problema energiei termice în Bucureşti, în felul acesta urmând să fie stinse datoriile pe care regia le are la ELCEN, iar municipalitatea va controla şi coordona atât producţia, cât şi distribuţia de căldură şi apă caldă.

Datoriiile au fost motivul pentru care, recent, bucureştenii din mai multe sectoare nu au avut apă caldă câteva zile la rând. Atunci, Distrigaz a redus presiunea gazului dat Elcen, din cauza sumelor pe care le are de încasat de la aceasta. La rândul său, Elcen, care are de încasat bani de la RADET, a limitat gazele furnizate regiei, astfel că aceasta a fost nevoită să reducă temperatura apei calde.

Elcen a acumulat datorii în valoare de 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplătită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) rămâne cu cele 4 CTE-uri care deservesc Bucureştiul, respectiv Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăveşti, Centrala Termoelectrică Progresu, precum şi cu Uzina de Reparaţii.

ELCEN a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filială a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale.

loading...