Breaking news

Consiliul Europei cere FIFA să reia votul pentru atribuirea Mondialului din Qatar

Consiliului Europei cere Federației Internaționale de Fotbal să organizeze un nou vot pentru atribuirea Cupei Mondiale din 2022, după procedura “profund viciată de ilegalitate”, câștigată de Qatar.

qatar - fifa wordl cup 2022Urmare a dezvăluirilor apărute presă cu privire la atribuirea în mod eronat prin decizii “radical viciate”, “FIFA nu se poate sustrage obligației de a organiza un nou vot”, Consiliul Europei cere reluarea votului.

Potrivit raportului comisiei Adunării parlamentare a Consiliului Europei, Parlamentarii regretă că ancheta Camerei de instrucție a Comisiei de etică a FIFA, care a dezvăluit existența unor “practici extrem de dubioase” în acest caz, nu a fost publicată integral și acuză, totodată, “ușurința” cu care Federația internațională a confirmat desemnarea Qatarului, în ciuda acestei anchete.

Deputatul laburist britanic Michael Connarty, raportor al acestui proiect de rezoluție parlamentară, deplânge fără ocolișuri o “farsă” și “o încercare de acoperire a afacerii” din partea instanțelor mondiale ale fotbalului.

În expunerea sa de motive, Connarty precizează că a consultat documente date publicității de Sunday Times, care demonstrează că un membru qatarian al Comitetului Executiv al FIFA, Mohamed Bin Hammam, a vărsat sume importante de bani pentru a atrage sprijinul federațiilor africane de fotbal, cu ocazia atribuirii Mondialului din 2022.

”Afirmația referitoare la absența unei responsabilități directe a Qatarului pentru acțiunile domului Bin Hamman nu pot face validă o procedură atât de profund viciată de ilegalitate”, insistă parlamentarii europeni.

Aceștia cer totodată Qatarului, intens criticat în legătură cu condițiile de muncă ale imigranților angajați pe șantierele CM 2022, “să ia fără întârziere toate măsurile necesare pentru garantarea respectării drepturilor fundamentale” ale acestora.

Textul și rezoluția care îl însoțește urmează să fie supuse, în luna aprilie, votului sesiunii plenare a Adunării parlamentare a Consiliului Europei, care regrupează la Strasbourg peste 300 parlamentari din 47 de state membre ale Consiliului Europei. O rezoluție a acestei adunări nu are putere de constrângere, însă constituie o presiune politică.

În anul 2010, FIFA a desemnat Qtar drept gazdă pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2020. Numai că de atunci, controversele și scandalurile s-au ținut lanț.

Președintele FIFA, Joseph Blatter, a prevenit în luna decembrie că “ar fi nevoie de un adevărat cutremur” pentru a retrage Qatarului dreptul de a găzdui turneul final.

>