Breaking news

Consiliul Economic și Social nu a dat niciun aviz memorandumului FMI

Membrii CES, nu au reușit să se pună de acord cu privire la măsurile negociate de Guvern cu FMI, astfel încât nu au dat niciun fel de aviz.

cesPlenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit să dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală, către FMI. Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care nu există o avizare, favorabilă sau nefavorabilă. Măsurile, anunţate în 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti.

După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată în Consiliul Economic şi Social şi să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES.

Reprezentanţii sindicatelor, ai patronatelor şi cei ai guvernului nu s-au pus de acord în privinţa proiectului scrisorii de intenţie către Fondul Monetar Internaţional (FMI), după mai bine de două ore de discuţii. Consiliul Economic şi Social (CES), din care fac parte reprezentanţi ai Guvernului, sindicatelor şi patronatelor, au dezbătut astăzi timp de aproape trei ore pe marginea măsurilor din acordul cu FMI.
Confederaţiile sindicale vor ca reducerea de 25% a veniturilor salariale să nu fie calculată pentru fiecare bugetar, ci pentru întreg fondul de salarii, prin diminuarea unor sporuri, a fondului de prime, inclusiv prin acordarea de concedii fără plată şi prin disponibilizări. O altă solicitare a partenerilor sociali este aceea ca pensiile sub 1.000 de lei să nu fie diminuate

Şedinţa plenului CES s-a amânat pentru lunea viitoare.