Breaking news

Consiliul de Onoare a decis ca Laszlo Tokes să rămână fără Steaua României

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului ”Steaua României„ au decis, miercuri seară, retragerea distincției ”Steaua României, oferită de Traian Băsescu, europarlamentarului Laszlo Tokes.

basescu si tokesUngurul Laszlo Tokes este la un pas de a rămâne fără decorația Steaua României. Totul depinde acum de Băsescu.

Consilul de onoare al Ordinului Național ”Steaua României”  a decis, cu cinci voturi pentru și o abținere, să propună Președintelui României retragerea acestui ordin lui Laszlo Tokes.

Este un deznodământ firesc și așteptat, dacă ținem cont de acțiunile și declarațiile profund anti-românești ale lui Laszlo Tokes, care aduc atingere și intereselor minorității maghiare din România. Această decizie sancționează un membru al Ordinului care ar fi trebuit să apere și să promoveze interesele națiunii române, să fie un exemplu pentru ceilalți cetățeni. Sper să nu ne mai întâlnim cu asemenea cazuri, mai ales când este vorba despre lucruri atât de sensibile, cum este punerea în discuție a caracterului național și unitar al statului român, de buna conviețuire etnică, de valorile fondatoare ale cetățeniei europene. Aștept ca Președintele României să treacă peste interesele sale personale și să dea curs acestei recomandări a Consiliului de Onoare al Ordinului Național ”Steaua României”. Și domnia sa are obligația de a respecta Constituția, de a proteja și promova interesul național”, a declarat Corina Crețu, membru al Ordinului Național ”Steaua României” .

Tokes şi avocatul său, Kimcses Elod, au ieşit după trei sferturi de oră de la sosire, din clădirea Academiei Române, unde a avut loc şedinţa Consiliului de onoare.

Europarlamentarul a afirmat că nu a avut de gând să se apere singur, deoarece tot timpul a apreciat că acest proces este unul „umilitor”, intentat împotriva sa cu rea voinţă.

De fapt, procesul s-a derulat cu mult înainte de această întâlnire, deoarece tot timpul, din vară încoace, se ducea o campanie duşmănoasă împotriva persoanei mele, probabil cu o intenţie a mă isteriza, chiar de a mă exclude din politicul românesc, aripa maghiară. De aceea, am ţinut foarte mult la dreptul meu la apărare, asigurat de Constituţie”, a afirmat Laszlo Tokes.

Avocatul lui Tokes a declarat, la plecare, că o eventuală decizie de retragere a decoraţiei europarlamentarului va putea fi atacată în contencios administrativ în condiţiile în care Consiliul de Onoare nu a respectat dreptul acestuia la apărare.