Breaking news

Confruntări violente la Istanbul în Piaţa Taksim

S-au reluat protestele violente în Piaţa Taksim, dintre polițiști și protestatari. Forțele de ordine au reușit să preia controlul asupra pieței după ce au folosit gaze lacrimogene.

proteste violente turciaPolițiștii au pus stăpânire, marți dimineață pe Piaţa Taksim, la Istanbul, centrul mişcării de protest împotriva Guvernului care afectează Turcia de 12 zile.

Poliţiştii, urmaţi de vehicule blindate prevăzute cu tunuri de apă, au luat cu asalt baricadele ridicate de manifestanţi pe anumite bulevarde ce duc spre piaţă.

Guvernatorul Istanbulului Hüseyin Avni Mutlu a subliniat că obiectivul operaţiunii este să îndepărteze pancartele şi desenele din piaţă nu și protestatarii.

Nu ne vom atinge în niciun caz de Parcul Gezi, iar (în Piaţa) Taksim nu vă vom atinge absolut deloc. Începând din această dimineaţă, sunteţi încredinţaţi fraţilor voştri poliţişti”, a declarat guvernatorul.

Numeroşi tineri s-au dispersat pe străzi în apropierea Pieţei Taksim şi ripostau aruncând cu pietre şi cocteiluri Molotov spre poliţişti, care au început să utilizeze tunuri cu apă.

Operaţiunea în forță a poliției vine după ce premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că se va întâlni marţi cu reprezentanţii manifestanţilor care îi cer demisia.

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

Erdogan a anunţat că este dispus să renunţe la planul de construire a unui mall în cadrul complexului, precizând că poate decide construirea unei moschei în locul mall-ului.

Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

Disperat de faptul că de 12 zile, protestele continuă și devin din ce în ce mai numeroase, premierul turc a spus că răbdarea lui are limite, după care i-a jignit pe protestatari făcându-i jefuitori și hoți.

Până azi, peste 4,5 milioane de persoane şi-au declarat sprijinul pentru Rezistenţa în faţa defrişării Parcului Gezi din Istanbul. 603 proteste au avut loc deja în 77 de oraşe din Turcia. 120.000 de poliţişti au participat la operaţiunile de menţinere a ordinii publice iar 4.500 de persoane au fost reţinute, dintre aceștia 75 de oameni arestaţi, 1.750 de răniţi și3 oameni, între care şi un poliţist, au murit.