Breaking news

Conducerea liceului din Covasna, sancționată în scandalul elevei cu bentița tricoloră

Directorul Liceului “Korosi Csoma Sandor” din Covasna, cei doi adjuncţi cât și diriginta elevei Sabina Elena, au fost sancționați de Inspectoratul Şcolar Judeţean, după scandalul legat de fetiţa cu bentiţă tricoloră.

sabina elenaLa o săptămână de la izbucnirea scandalului cu Sabina Elena, eleva româncă ce a fost amenințată cu moartea pentru că a purtat la școală o bentiță tricoloră, Inspectoratul Școlar Covasna a aplicat și primele sancțiuni.

În urma verificărilor făcute săptămâna trecută la liceul din Covasna, Inspectoratul Școlar a decis ca pentru “gestionarea defectuoasă a situaţiei în primele zile ale desfăşurării evenimentelor”, directorul liceului şi adjuncţii săi au fost sancţionaţi cu observaţii scrise, iar diriginta elevei care a purtat bentiţă tricoloră a fost schimbată atât din această funcţie, cât şi din cea de profesor de limba română la clasa a IX-a A.

La nivelul unităţii de învăţământ vor fi aplicate, în cel mai scurt timp, mai multe măsuri, printre care “acordarea unei atenţii constante educării elevilor în spiritul respectării simbolurilor naţionale, a identităţii etnice şi culturale a fiecăruia, în spiritul convieţuirii normale într-un mediu multicultural, în care toleranţa şi respectul să fie primordiale”.

ISJ Covasna a mai dispus “organizarea comemorărilor, a Zilei Naţionale şi a altor sărbători naţionale sau specifice minorităţilor naţionale, astfel încât elevii să aibă posibilitatea de a participa activ, indiferent de etnie sau de limba de predare” şi “completarea Consiliului elevilor, astfel încât să fie cuprinşi toţi elevii, indiferent de etnie”.

Totodată, se doreşte “luarea unor măsuri pentru interzicerea imixtiunii politicului în şcoală”.

În perioada următoarea, va fi monitorizat atent modul în care Liceul “Korosi Csoma Sandor” din Covasna va pune în practică aceste măsuri, astfel încât “să se revină la o situaţie de absolută normalitate în cel mai scurt timp”.

„ISJ Covasna consideră că orice elev are dreptul să poarte însemnele naţionale oricând şi oriunde, dacă acest drept este dublat de respectul pe care aceste însemne îl impun”, se arată încomunicatul de presă al ISJ Covasna.

La 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi din clasa a IX-a de la liceul din Covasna au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

Sabina Elena a declarat presei că a doua zi, i-a fost smulsă bentiţa de către dirigintă iar pe 20 martie, aceeaşi dirigintă a exclus-o pe eleva respectivă şi pe o altă colegă de la repetiţiile unei piese de teatru pentru “comportamentul provocator” reprezentat tot de purtarea bentiţei.

Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninţate cu moartea pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală.

>