Breaking news

Conclavul cardinalilor se va reuni pe 12 martie ca să aleagă noul Papă

Conclavul format din cei 115 cardinali se va reuni pe 12 martie, în Capela Sixtină pentru alegerea noului papă, succesor al lui Benedict al XVI-lea.

conclav cardinaliPurtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a anunțat vineri seară că pe 12 martie Conclavul cardinalilor se va reuni ca să aleagă viitorul Suveran Pontif.

Slujba pro eligendo Pontifice va fi celebrată în cursul dimineţii în Basilica San Pietro, iar după-amiază cardinalii vor intra în Conclav.

Capela Sixtină, unul dintre cele mai vizitate locuri de la Vatican, a fost închisă marţi, începând de la ora 12.00 GMT pentru a fi pregătită de Conclav.

Cei 115 cardinali electori se vor închide în interiorul acesteia „con-clave” („cu cheia”) pentru a-l alege pe succesorul lui Petru, timp în care nu vor comunica şi nu vor avea nicio legătură cu exteriorul, sub ameninţarea excomunicării.

„Tot materialul necesar” este pregătit pentru a proceda rapid la amenajarea Capelei, a precizat sâmbăta trecută părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt la Sfântul Scaun.

Este vorba despre instalarea unui şemineu prin care va ieşi un fum alb ce va anunţa „urbi et orbi” (către cetate şi către lume) alegerea celui de-al 266-lea Papă din istoria Bisericii Catolice.

Alegerea unui nou Papă survine ca urmare a demisiei lui Benedict, care a renunțat la Pontificat începând cu data de 28 februarie 2013.

Canoanele Bisericii Catolice prevăd faptul ca viitorul Papă să fie ales la cel puţin 15 şi la cel mult 20 de zile după vacantarea postului pontifical.

În viitorul Conclav, numărul cardinalilor electori va fi de 115. Dintre ce 60 de cardinali europeni, 28 sunt italieni. Și asta pentru că prelatul ucrainean Lubomir Husar va împlini 80 de ani pe 26 februarie, cu două zile înainte de anunţarea oficială a demisiei Papei Benedict al XVI-lea, şi va pierde astfel dreptul de vot.

În Conclav nu vor fi reprezentate ţări care au participat în 2005 – Japonia, Ucraina, Camerun, Coasta de Fildeş, Guatemala, Letonia, Madagascar, Nicaragua, Noua Zeelandă, Siria, Thailanda şi Uganda. În schimb, vor avea reprezentanţi în premieră Slovenia (Franc Rodé), Ecuador (Raul E. Vela Chiriboga), Egipt (Antonios Naguib), Kenya (John Njue), Guineea (Robert Sarah), Senegal (Theodore-Adrien Sarr), Sri Lanka (Ranjith Patabendige) şi Hong Kong (John Tong Hon).

În total, 115 cardinali electori vor participa la Conclav, vârsta medie a acestora fiind de 72 de ani. Mai mult de jumătate dintre cardinalii electori sunt europeni.