Breaking news

Comuna Mociu, prima localitate din România iluminată electric cu led-uri

Se împlinesc doi ani de când comuna Mociu din județul Cluj este iluminată public cu tehnologia LED.

Dacă Timişoara a fost primul oraş electrificat din România, Mociu, o micuţă comună clujeană este prima localitate luminată cu tehnologia LED.

Acestă tehnologie a adus economii la iluminatul public în comună de până la 20 de ori, față de cel clasic.

În luna noiembrie 2010, în locul celor 262 de corpuri clasice de iluminat au fost instalate 400 de lămpi care folosesc tehnologia LED.

Schimbarea sistemului de iluminat a costat 215.000 de dolari și a fost finanțată de Fondul Român pentru Eficienţă Energetică prin intermediul unui împrumut rambursabil.

Sistemul cu becuri LED a fost montat în fiecare dintre cele 7 localităţi ale comunei, dar numai pe drumul principal, în total 400 de lămpi.

Becul cu LED consumă de şapte ori mai puţină energie decât cel clasic şi luminează o viaţă.

Durată de viaţă mai lungă, consum scăzut de energie electrică şi mai puţină bătaie de cap cu întreţinerea. Acestea ar fi principalele avantaje ale noului sistem de iluminat public.

Cele 272 de corpuri de iluminat care existau, deja, în comună, au fost suplimentate până la 400, astfel că, în acest moment, aproape toată comuna, chiar şi pe străzile secundare, este luminată noaptea.

Termenul „LED” înseamnă Light Emitting Diode (dioda care emite lumină). Studiile inginerilor arată, pe hârtie, că un astfel de corp de iluminat consumă cu 50% mai puţină energie electrică decât unul clasic.

În plus, durata de funcţionare este de minimum 50.000 de ore, adică aproximativ 13 ani. În comparaţie, sursele de iluminat tradiţionale, cu vapori de sodiu sau mercur, au o durată de viaţă între 20.000 şi 27.000 ore.

>