Breaking news

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil Statutul parlamentarului

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor s-au reunit luni și au avizat favorabil, modificările la Statutul parlamentarului.

parlamentul romanieiStatutul parlamentarilor a fost adoptat după ce au fost introduse o serie de amendamente.

Senatorii şi deputaţii din Comisiile juridice au eliminat un amendament propus de Agenţia Naţională de Integritate, care prevedea că parlamentarul îşi pierde mandatul de drept în cazul în care ANI constată că este incompatibil şi el nu contestă în instanţă acest lucru.

Oricând se poate constata, pe cale judecătorească, că mandatul a încetat, are tot timpul cel interesat, e o acţiune în constatare, dar nu putem să trecem peste nişte principii constituţionale. Este vorba, în primul rând, de principiul separaţiei puterilor. Nu se poate ca, printr-un act administrativ, al unei autorităţi administrative, să înceteze un mandat al unui membru al puterii legislative. În al doilea rând, se creau tot felul de probleme legate de certitudinea juridică, pentru că în legea ANI nu se spune cum se face comunicarea raportului, nu există precizări în acest sens. Se putea ca o persoană, care are mai multe reşedinţe sau un domiciliu şi mai multe reşedinţe, să nu aibă cunoştinţă despre raport şi din asta se creau diverse probleme privind certitudinea juridică”, a declarat, la finalul şedinţei, preşedintele Comisiei juridice de la Senat, Tudor Chiuariu.

După avizarea în comisii, statutul senatorilor și deputaților urmează să fie adoptat în plenul reunit al Parlamentului României.