Breaking news

Comisia Europeană vrea să ne taie 25% din fondurile europene

Comisia Europeană a cerut pentru cele patru programe şi pentru POS Mediu corecţii de până la 25%.

După ce că am absorbit cu chiu cu vai doar 10% din fondurile destinate țării noastre, Comisia Europeană vrea să ne aplice o corecție de 25% la patru programe.

Ministerul Afacerilor Europene a trimis Guvernului o notă privind măsurile necesare pentru reluarea plăţilor în cazul programelor operaţionale presuspendate.

Pentru Programul Operaţional Regional, Axele prioritare 1,3 şi 5, Comisia a prevăzut o rată de corecţie de 10%, care va fi aplicată tuturor contractelor de achiziţie publică lansate înainte de octombrie 2011. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Axa prioritară 2 a POS Creşterea Competivităţii Economice. Pe Axa 3, corecţia este mult mai drastică – de 25% -, iar în cazul Axei 4 CE cere o reducere de 5%.

În ceea ce priveşte Programul pentru Dezvoltarea Resurselor Uamen (POSDRU), procentul corectiv este de 25% pentru cererile de rambursare plătite beneficiarilor, dar neincluse în declaraţii şi de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri, dar care au fost evaluate pe vechile proceduri.

Pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, care a scăpat de presuspendare, CE a prevăzut o corecţie de 10% pentru toate contractele a căror achiziţie publică a fost lansată înainte de octombrie 2011.

Pentru Programul Operațional Sectorial Transport, propunerea CE vizează un procent corectiv de 25%, aplicat pentru contractele de achiziţie publică lansate înainte de octombrie 2011, pentru contractele de achiziţie publică gestionate de CNADNR, finanţate din Axa prioritară 1 şi de CN-CFR, finanţate din toate Axele.

Și tot din cauza faptului că nu am reușit să atragem minim 20% din fonduri, riscăm să avem mai puțini bani alocați în viitor, prin bugetul Uniunii Europene.

>