Breaking news

Comisarul european pentru Extindere: Admiterea României şi Bulgariei a afectat credibilitatea extinderii UE

loading...

Stefan Füle, Comisarul european pentru Extindere a declarat joi că aderarea României și Bulgariei la UE, a pus sub semnul întrebării credibilitatea extinderii Uniunii.

Stefan Füle - aderare romania si bulgaria - ueStefan Füle spune că România și Bulgaria au afectat credibilitatea Uniunii Europene și că aderarea celor două țări la UE, a fost o greșeală.

“Multe lucruri. Atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere. În primul rând, ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare în cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilităţii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiţi să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată este funcţională”, a spus comisarul Fule pentru Euractiv Cehia.

Ministerul Afacerilor Externe din România, reacționează la declarațiile comisarului european și spune că: Asocierea aderării României şi Bulgariei la UE cu ideea diminuării credibilităţii procesului de extindere este total nepotrivită.

Din discuţiile avute, a rezultat că intenţia comisarului Füle a fost aceea de a sublinia că introducerea unor mecanisme suplimentare după aderare – şi nu aderarea efectivă a acestor state la UE – a dus la decredibilizarea procesului de extindere. Este regretabilă citarea scoasă din context a referirilor la MCV, aceasta cu atât mai mult cu cât comisarul Füle a fost unul dintre comisarii care s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea eliminării mecanismului de cooperare şi verificare pentru România şi Bulgaria“, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>