Breaking news

Comfort food: trei rețete care ne vor reconforta după pandemie

trei rețete care ne vor reconforta după pandemie

În ultimele luni, am înțeles că mâncarea este carburant pentru organism. Ne-am restabilit relațiile cu alimentația și din panoplia obiceiurilor noastre au dispărut „binge-uitul”, mâncatul impulsiv, dar și tendința de a mânca doar takeaway. În era post-pandemică, mâncarea capătă noi valențe: ne ajută să fim bine în raport cu noi și lumea exterioară.

Mai mult decât atât, suntem mai concentrați ca niciodată asupra gătitului, care devine activitate de relaxare și deconectare. Pandemia a accentuat și termenul de „comfort food” – mâncare care reconfortează, echilibrează, care ne re-asigură starea de bine.

Paste cu roșii și brânză feta la cuptor

Devenită virală pe TikTok și Instagram în ultimele luni, rețeta de paste cu roșii și brânză feta poate constitui obiectul unui prânz rapid și ușor de făcut. Originară din Grecia, pentru această rețetă nu ai nevoie decât de paste, brânză feta, roșii și busuioc, iar rezultatul?

O budincă savuroasă și cremoasă de paste, cu brânză fierbinte, numai bună să ți se topească în gură. Nici nu este nevoie să spunem de ce a devenit această rețetă favorita iubitorilor de paste în pandemie – în toată simplitatea sa, ne aduce aminte poate de copilărie și de mâncărurile gătite acasă, iar textura finală a preparatului nu face decât să ne reconforteze și să ne schimbe starea.

Banana-bread, desertul favorit în pandemie

Banana-bread sau checul cu banane a devenit viral pe rețelele de socializare în ultimul an; conform Google Trends, căutările pentru „banana bread” s-au dublat în martie 2020 față de anul precedent. Desertul favorit în pandemie, banana-bread ne-a cucerit nu datorită gustului savuros, ci și ușurinței cu care este realizat.

Cu un minimum de ingrediente necesare, banana-bread nu este doar un chec cu banane: este un dulce reconfortant, perfect pentru zile ploioase, în care ai nevoie de acel care care să îți anuleze starea blue. Banana bread poate fi realizată cu ușurință și la robotul de bucătărie Thermomix, iar rezultatul rămâne același, cu o aromă chiar mai potentă: chef umed, adaptabil cu nuci sau ciocolată, perfect pentru a ne satisface nu doar papilele gustative, ci și sufletul.

În pandemie, ne-am reîntors către preparatele clasice

Deși am avut mai mult timp de experimentat în bucătărie (și am și făcut-o, prin banana-bread, banoffee pie și alte rețete virale pe Instagram), ne-am reîntors mereu capetele către preparatele clasice, pe care le arhicunoaștem și îndrăgim: tartele cu măr, crepes franțuzești sau clatite americane pufoase și plăcintele cu brânză nu lipsesc din categoria deserturilor de care am abuzat în ultimele luni, și care vor rămâne alături de noi multă vreme de acum încolo, dar si retetele de sezon, pe care le-am degustat in vacanata de Paste si nu numai, cum ar fi retete de drob.

Un alt trend pe care l-am îmbrățișat în ultimele luni este mic-dejunul cald: cum foarte mulți oameni (încă) lucrează de acasă, nu mai există nicio grabă în a ieși direct pe ușă de dimineață, așa că ne luăm timpul necesar pentru a ne alimenta pentru întreaga zi, iar mic-dejunul cald nu poate fi decât cel puțin reconfortant: frittata, shakshuka, quiche cu spanac și legume sau brioșe cu ou sunt doar câteva dintre rețetele care ne-au cucerit la micul-dejun.

Ideea de comfort food variază de la persoană la persoană, însă face referire de cele mai multe ori la preparate care te fac să te simți bine: levităm în jurul dorinței de feel good food, atât când mâncăm, cât și când gătim. Fie că este vorba despre reinterpretarea unei rețete pe care o cunoști de la bunica, fie că re-interpretezi o rețetă pe care deja o știi – precum retete de drob, în era post-pandemică vom rămâne dependenți de mâncăruri reconfortante, familiare, care să ne facă să ne simțim cu adevărat bine.