Breaking news

Comerțul în Uniunea Europeană

Piața unică europeană este una dintre cele mai mari realizări ale UE. A creat un teritoriu, cu peste 500 de milioane de locuitori, fără frontiere interne sau alte obstacole de reglementare în calea liberei circulății a mărfurilor și serviciilor.

UE reprezintă 21% din producția economică globală, pe locul doi după SUA, ceea ce oferă țărilor europene o piață internă mare pe care să se retragă în cazul unor perturbări comerciale și oferă UE o pondere semnificativă în negocierile comerciale.

Comerțul este un indicator important al prosperității și locului Europei în lume. Blocul UE este profund integrat pe piețele globale atât pentru produsele pe care le aprovizionează, cât și pentru importurile pe care le vinde. Deoarece cele 27 de state membre ale UE au o singură piață și o singură frontieră externă, ele au și o politică comercială unică. Statele membre UE vorbesc și negociază colectiv, atât în ​​cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, unde regulile comerțului internațional sunt convenite și aplicate, cât și cu partenerii comerciali individuali.

De la finalizarea pieței interne, mărfurile pot circulă liber între statele membre. Prin urmare, „Tariful Vamal Comun” (TCC) se aplică importului de mărfuri de peste frontierele externe ale UE. Tariful este o colecție de legi comună tuturor țărilor membre UE, dar taxele diferă în funcție de import și de proveniența acestuia. Tarifele depind și de sensibilitatea economică a produselor. Există totuși un tarif de lucru numit TARIC.

TARIC este o bază de date destinată să indice măsurile tarifare şi netarifare pentru un anumit produs, atunci când acesta este importat pe teritoriul vamal al UE sau când acesta este exportat către ţări terţe.

TARIC se bazează pe Nomenclatura Combinată care constituie nomenclatura de bază pentru Tariful Vamal Comun, utilizată în procesul de vămuire a mărfurilor, precum şi pentru întocmirea statisticilor de comerţ al Uniunii cu ţări terţe (EXTRASTAT) şi a statisticilor de comerţ între Statele Membre (INTRASTAT).

Strâns legat de procedurile vamale este și numărul EORI. Numărul EORI sau codul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale îl atribuie persoanelor fizice și juridice, în vederea utilizării acestuia ca și referință comună în relațiile cu autoritățile vamale. El este obligatoriu dacă intenționezi să îți dezvolți afacerea în străinătate sau să lucrezi cu furnizori din străinătate.

Codul EORI se obține foarte rapid apelând la o firma specializată. Pur și simplu completezi formularul disponibil pe site-ul cod-eori.ro sau trimiți actele necesare la adresa generare@cod-eori.ro. Vei obține codul imediat, în 1-2 zile lucrătoare, în funcție de Direcția Vamală de care aparții.

În concluzie, deschiderea regimului comercial al UE a însemnat că UE este cel mai mare jucător pe scena comercială globală și rămâne o regiune bună pentru a face afaceri. Datorită ușurinței transportului și comunicațiilor moderne, acum este mai ușor să produci, să cumperi și să vinzi mărfuri în întreaga lume, ceea ce oferă companiilor europene de orice dimensiune potențialul de a tranzacționa în afara Europei.

>