Breaking news

Comemorare. Tragedia de la Hiroshima – 66 de ani

Acum 66 de ani, după ce Războiul Mondial se încheiase în Europa, între SUA şi Imperiul Japoniei încă mai exista o stare de conflict. În august 1945, americanii  decis să folosească bomba atomică, la care lucrau din 1939, în cadrul “proiectului Manhattan”, şi să o lanseze deasupra Japoniei.

hiroshimaŢintele au fost oraşele Hiroshima şi Nagasaki. În dimineața zilei de 6 august 1945, la ora 8.15, bombardierul “Enola Gay” lansa bomba cu uraniu, supranumită “Little Boy” (Micuţul Băiat).

„Micuţul Băiat” avea o lungime de 4,5 metri, cântărea 4 tone, iar la el au lucrat  14.000 de fizicieni şi ingineri. Explozia a omorât peste 150.000 de oameni şi a generat o sferă de foc şi radiații ce s-au dispersat în toate direcțiile cu viteza sunetului. Pe o rază de 1,8 kilometri au fost distruse toate clădirile. Explozia a fost urmată de o lumină orbitoare, însoţită de o minge de foc cu diametrul de 370 de metri, iar temperatura din interiorul ei fiind de 3.980°C. I

După trei zile de la această tragedie, americanii nu s-au lăsat şi au lansat o nouă bombă atomică, “Fat Man” (“Omul Gras”), deasupra oraşului Nagasaki, omorând 80.000 de oameni.