Breaking news

„Colosul răpus”- un reportaj anchetă, marca TVR, despre dispariţia combinatului siderurgic de la Hunedoara

loading...

Uriașele lui furnale au dispărut ca într-o magie, ca și când nu ar fi existat vreodată. Duminică, 18 aprilie, în premieră, la TVR 1, „Dosar România” prezintă dispariția unuia dintre cele mai mari combinate siderurgice din România.

„Colosul răpus”, reportajul realizat de Gabriel Geamanu pe care TVR 1 îl difuzează sub genericul „Dosar România” duminică, 18 aprilie, de la ora 18.00, ne arată modul în care combinatul de la Hunedoara a fost tăiat și vândut la fier vechi. Uriașele lui furnale au dispărut ca într-o magie, ca și când nu ar fi existat vreodată. Cine a pus umărul la distrugerea acestui colos industrial? A fost o decizie corectă, cine a profitat? – sunt întrebări al căror răspuns îl aflăm la „Dosar România”, pe TVR 1.

Povestea dispariției Combinatului Siderurgic de la Hunedoara este dureroasă. Odată, mândria siderurgiei românești, cel mai mare combinat de acest fel din România și unul dintre cele mai mari din Europa, este, astăzi, o ruină. Acest colos industrial hrănea sute de mii de familii din Hunedoara și din țară, prin activitatea sa extinsă pe plan orizontal, cu zeci de secții care duduiau. Industria românească era în floare.

„După dispariția Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER), înființat pentru țările din Blocul Estic, controlat de defuncta URSS, activitatea combinatului, foarte profitabilă, începe să scadă. Guvernele de stânga și de dreapta, perindate la putere, după Revoluția din 1989, sunt responsabile pentru situaţia Combinatului Siderurgic de la Hunedoara.

La începutul aniilor ’90, începe închiderea unor secții. Liberalizarea prețurilor la gaze și energie electrică, dar și a prețului oțelului pe piața internațională afectează dramatic combinatul. Încep restructurările, plățile compensatorii, oamenii pleacă acasă și cu 30 de salarii pe care le cheltuiesc rapid. Combinatul este tăiat și vândut la fier vechi de băieții deștepți, complici cu interlopii. O mică parte din combinat este vândută către ArcelorMittal, în urma unui contract care a declanșat un mare scandal, în anul 2003, prin netransparența sa”, Gabriel Geamănu, realizatorul reportajului „Colosul răpus”.

Furnalele uriașe sunt rase de pe fața pământului. Zeci de mii de oameni au foarte mult de suferit. Mulți pleacă la muncă în străinătate. După mult timp, orașul Hunedoara începe, din nou, să respire. Şi asta şi pentru că potențialul turistic al zonei este uriaș… Vă invităm să urmăriți povestea dispariției Combinatului Siderurgic de la Hunedoara, realizată de Gabriel Geamănu, la „Dosar România” – duminică, 18 aprilie, ora 18.00, la TVR 1.

loading...