Breaking news

Colagenul și acidul hialuronic – care este diferența dintre cele două?

Colagenul și acidul hialuronic sunt două ingrediente esențiale pentru îngrijirea pielii, care se regăsesc în multe produse cosmetice. Deși prezintă oarecare diferențe, acțiunea lor este similară, motiv pentru care se găsesc de multe ori împreună pe lista de ingrediente. Află mai multe despre fiecare și descoperă ce beneficii îți pot aduce și de ce ar trebui să le utilizezi.

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteină care se găsește în mod natural în organismul uman, fiind esențial pentru menținerea integrității pielii și a țesuturilor conexe. Acesta joacă un rol vital în sănătatea generală, cu beneficii multiple asupra a numeroase sisteme corporale. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, cantitatea de colagen din organism scade, lucru care favorizează formarea ridurilor.

Colagenul formează structura de bază a pielii, precum și a articulațiilor, tendoanelor și ligamentelor. Împreună cu elastina, acesta conferă elasticitate țesuturilor și le ajută să își reia forma după ce au fost contractate. Așadar, datorită lor, pielea poate rămâne elastică și plină de volum. O altă funcție de bază a colagenului este aceea de a funcționa drept adeziv natural, ajutând la refacerea celulelor, astfel promovând procesele de vindecare și cicatrizare.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este o altă substanță prezentă natural în corpul uman însă, spre deosebire de colagen, acesta este un carbohidrat, nu o proteină. Principalul său rol este acela de lubrifiere la nivel celular. Acesta are capacitatea unică de a capta apa și de a absorbi extrem de rapid umiditatea, asigurând o bună hidratare. La fel ca în cazul colagenului, și cantitatea de acid hialuronic din organism scade odată cu înaintarea în vârstă.

Există numeroase similarități între cele două substanțe, motiv pentru care ambele sunt deseori prezente drept ingrediente în produsele de îngrijire antirid. Însă, colagenul a fost descoperit primul și a început să fie utilizat mai repede cu acest scop. Atunci când acidul hialuronic este prezent în diferite produse cosmetice, acesta poate favoriza sinteza de colagen, motiv pentru care ambele sunt extrem de benefice pentru piele și pentru sănătatea țesuturilor.

Beneficiile utilizării colagenului și acidului hialuronic pentru piele

Colagenul și acidul hialuronic pot fi denumite și “fillere”, datorită efectului lor de umplere pe care îl oferă pielii. Atunci când apar mici riduri și linii fine, cauzate de lăsarea și pierderea elasticității, aceste substanțe umplu țesuturile și le redau fermitatea, ele redevenind pline și căpătând volum. Așadar, ele sunt ingrediente de nelipsit pentru un ten tânăr.

O textură netedă nu este oferă neapărat numai de lipsa imperfecțiunilor, ci este obținută și atunci când pielea este hidratată. Aceasta este o etapă obligatorie de îngrijire, care poate fi asigurată de aceste două substanțe. Un produs ce conține și colagen, și acid hialuronic poate oferi protecție și poate ajuta la absorbția apei și transportul ei către țesuturi, astfel încât acestea să-și păstreze aspectul radiant. Așadar, o combinație dintre cele două aduce numeroase beneficii pentru piele.

Colagenul și acidul hialuronic sunt două ingrediente esențiale pentru sănătatea pielii și pentru păstrarea aspectului său tânăr. Acestea au proprietăți anti-îmbătrânire, pot reduce ridurile și liniile fine, precum și să netezească și hidrateze pielea. Alege produse care conțin aceste ingrediente și include-le în rutina ta zilnică de îngrijire, pentru a te bucura de un ten luminos cât mai mult timp.

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/selective-focus-portrait-photo-of-woman-with-a-towel-on-head-looking-in-the-mirror-3764013/

 

>