Breaking news

Cod roșu de inundații în 7 județe. Peste 1000 de persoane evacuate din calea apelor

Hidrologii au emis o avertizare COD ROŞU de inundaţii în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabilă de miercuri până vineri după-amiază, alte zece judeţe fiind atenţionate cu cod portocaliu. 

viitura - novaciPonta a convocat comandament de urgență la Guvernul României, unde s-au centralizat toate informațiile cu privire la persoanele evacuate, decedate, izolate, date dispărute, localități afectate de inundații și drumuri și poduri distruse.

“Potrivit sarcinilor primite de la premierul Victor Ponta, în ultimele 24 de ore efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit cu forțe suplimentare, dar și cu elicoptere și mijloace tehnice pentru salvarea persoanelor aflate în pericol și pentru diminuarea efectelor inundațiilor.  Am dispus, în acest sens, mobilizarea a peste 2.200 de pompieri, jandarmi și polițiști, care au intervenit în cursul zilei de ieri și azi-noapte, având ca prioritate salvarea și evacuarea persoanelor aflate în situații de risc cauzate de inundații. De asemenea, am dispus să fie pregătite forțe suplimentare din județele limitrofe celor aflate sub avertizările meteo-hidrologice. În cursul zilei de marți, 29 iulie, forțele MAI au acționat în 63 de localități din cele 10 județe afectate de inundații: Alba, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman Vâlcea și Sibiu. 
Peste 1.100 de locuințe din aceste localități au fost inundate. În urma intervențiilor M.A.I., în acest interval de timp, au fost salvate 400 de persoane, care fie rămăseseră izolate, fie s-au aflat în alte situații critice.  Dintre aceste persoane salvate, numai în localitatea Vaideeni din județul Vâlcea 210 oameni au fost evacuați preventiv și scoși din zonele de risc”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea.

Pe lângă persoanele evacuate de către structurile pentru situații de urgență, în mai multe localități oameni aflați în zone de risc și-au părăsit casele și au fost cazați temporar în spațiile sigure puse la dispoziție de către autoritățile locale sau la rude.

Vicepremierul Gabriel Oprea a dispus scoaterea de la Rezervele de Stat a unei cantități importante de alimente și apă potabilă (peste 8.000 kg conserve și peste 24.000 litri de apă), dar și 200 de seturi de pături și saltele. 

Peste 2 tone de ajutoare au fost transportate cu un elicopter în după-amiaza zilei de marți pentru familiile din localitatea Vaideeni, jud. Vâlcea. 

În cursul zilei de ieri, acolo unde condițiile meteorologice au permis, au fost desfășurate misiuni aeriene cu elicopterele Inspectoratului General de Aviație, care au decolat din București și din Cluj pentru a interveni în cele mai afectate județe: Gorj și Vâlcea. 

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne au operat ieri în zonele cele mai grav afectate reușind să salveze peste 60 de persoane.

În prezent se află în intervenție aproape 2000 de pompieri, jandarmi și polițiști, la care se pot adăuga, în funcție de dinamica situației, alte 2.500 de forțe.

Acțiunile de intervenție sunt concentrate în județele Gorj, Dolj, Dâmbovița, Vâlcea, Argeș și Teleorman. Pentru intervenție, în caz de nevoie, sunt la dispoziție și 10 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, dintre care 6 de tip SMURD. Deja un elicopter operează în aceste momente în zona Rânca, într-o operațiune de căutare și salvare a 10 persoane.

Administrația Națională ”Apele Române” prin Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a prelungit CODUL ROȘU pe râul Vedea şi pe afluentul său Cotmeana (judeţele Olt, Teleorman şi Argeş) până pe 01.08.2014 ora 14:00

  • Începand cu data de 31.07.2014 ora 06:00  pe râurile din bazinul hidrografic Lotru (judeţul Vâlcea).           
  • În intervalul 31.07.2014 ora 03:00 – 01.08.2014 ora 06:00 pentru scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale severe se pot produce în unele bazine hidrografice mici din judeţele Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj.

Administrația Națională ”Apele Române” prin Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit COD PORTOCALIU:

  • Pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu sector aval Filiaşi – amonte Podari (judeţul Dolj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt), Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman), afluenţii râului Vedea din judeţul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Giurgiu).
  • Începand cu data de 31.07.2014 ora 03:00  pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Cerna (judeţele Caraş Severin şi Gorj), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj),  afluenţii Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt şi Argeş, bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).

Zona îndiguită între Buzești și Alexandria și aval de Alexandria este monitorizată pentru asigurarea tranzitării viiturilor. La confluența râului Cotmeana cu râul Argeș, în zona Bădești, se monitorizează foarte strict, existând o gardă de 30 cm. S-au dublat echipajele și utilajele, fiind transmiși către Alexandria peste 20.000 de saci de la Pitești și utilaje terasiere de la Giurgiu. În acest moment, se fac lucrări de consolidare și supraînălțare a digurilor.  Pasztor Sandor, secretarul de stat al DAPP și directorul general adj. al ANAR, Ovidiu Gabor, s-au deplasat din cursul dimineții în zona respectivă și coordonează operațiunile de intervenție.

La această oră, se înregistrează creșteri importante de debite și niveluri, ca efect al propagărilor formate în aval, pe râurile, la 3 stații hidrometrice, fiind atinse cotele de pericol (echivalent cu COD ROȘU) și 3 stații hidrometrice, fiind atinse cotele de inundație (echivalent cu COD PORTOCALIU):

–          Râul Lotru, la stațiile: Valea lui Stan (+40 cm peste COTA DE PERICOL),

–          Râul Vedea, la stația Buzești  (+74  cm peste COTA DE PERICOL);

–          Râul Neajlov, la stația Moara din Groapă (peste 4 cm peste COTA DE PERICOL);

–          Râul Jiu, la stația Răcari (cu 9 cm sub COTA DE PERICOL );

–          Râul Latorița, la stația Gura Latoriței (+15 cm peste COTA DE INUNDAȚIE);

–          Râul Olteț, la stația Nistorești (+6 cm peste COTA DE INUNDAȚIE);

Timp de 3 zile, au fost inregistrate precipitatii cumulate care au depasit valori de peste 100-180 l/mp, in zona judetelor Gorj, Valcea, Arges si Teleorman. De asemenea, s-au înregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire odată la 100, respectiv 200 de ani.

Astfel, comparativ cu începutul lunii iunie, aceste debite au crescut până la 400 de ori. Astfel:

–          Râul Vedea, la stația Buzești, avea 1,42 mc/s (9 iunie), în data de 30 iulie, atingea: 424 mc/s; (x400 de ori)

–          Râul Cotmeana la stația Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s (x400 de ori);

–          Râul Lotru la Valea lui Stan, avea în 9 iunie, 2,5 mc/s și a ajuns în data de 30 iulie, la 286 mc/s; (x150 ori)

–          Râul Lotru, la Mălaia, a crescut de la 29,5 mc/s cât avea la începutul lui iunie și a ajuns la 376 mc/s; (x200 ori)

–          Râul Olănești, la Râmnicu Vâlcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s; (x100 de ori)

–          Râul Olteț, la stația Nistrorești, a crescut de la 2.61 mc/s la 298 mc/s; (x100 de ori)

–          Râul Olteț, la stația Oteteliș, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (x50 de ori).

În judeţul Vâlcea, pe râul Lotru, echipele Apelor Române au luat măsuri de asigurare a secţiunilor de scurgere a apelor din incinta. Viiturile formate anterior au fost atenuate şi tranzitate prin acumulările Vidra, Mălâia şi  Brădişor. La staţia Mălâia, a fost depăşită Cota de Pericol (echivalent cu COD ROŞU) cu 13 cm, iar la staţia Valea lui Stan, cu 45 de cm. Echipele Apelor Române realizează un canal de scurgere a apei, în zona localităţilor Săliştea-Pascoaia, în aval de Brădişor. A fost afectat digul de apărare din localitatea Pascoaia fiind inundate terenuri agricole.

 În zona Novaci pe sector aval până la Bengeşti judeţul Gorj, se înregistrează tendinţa de scădere, fiind afectate lucrările hidrotehnice de apărare de mal în zona Novaci-Pociovalistea, dar lucrările principale de îndiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Române intervin cu oameni şi utilaje  pentru diminuarea efectelor inundaţiilor, stoparea eroziunilor şi menţinerea lucrărilor în stare de funcţionare.

Pe râul Jiu, se tranzitează viitură formată pe sectorul Răcari –Podari. Pe acest sector, se estimează că nu se vor produce pagube suplimentare, pentru că lucrările de apărare (digurile) au capacitatea de tranzitare a acestui debit.

De asemenea, în judeţul Argeş, s-a preluat suprplusul de apă acumulat pe răul Argeş şi rîul Doamnei, viiturile fiind atenuate viiturile prin acumulările Vâlcele, Budeasa şi Goleşti. S-a reţinut un volum de peste cca 12 mil. mc.  Acumularea Mărăcineni a fost închisă fiind reţinut surplusul de apă şi, în acest fel, au fost evitate inundaţiile.  

Pe râul Vedita, în zona localităţii Colonesti, judeţul Olt, a fost depăşită capacităţii proiectate a digurilor, apă trecând peste ele cu o lama deversanta de cca 10cm pe o lungime de cca 1,5 km pe ambele maluri. Din acest motiv, s-au creat în mod natural mai multe breşe. De asemenea, apă a trecut peste podul DN Piteşti Craiova. Sunt afectate localităţile Colonesti, Barasti şi Batareni.

Având în vedere precipitaţiile înregistrate în ultimele ore (83 l/mp în 3 ore) la staţia Siliştea Gumeşti, pentru orele următoare, pe pârâul Câinelui, se vor înregistra nivele peste cota de inundaţie, fiind posibile inundaţii cu efect local în zona localităţilor Siliştea Gumeşti, Ciolanestii din Deal, Necsesti şi Vârtoapele. Este posibil că lucrările de apărare aflate în execuţie să fie afectate (în zonele Baldovinesti şi Vârtoapele).